Annonce
Nordfyn

Årets ord er kåret: - Det er et markant ord, lyder det fra sprognævnsdirektør

Vært Adrian Hughes animerede de 500 deltagende gymnasieelevers sprogbegejstring, der skulle kunne høres i radioen. Foto: Thomas Gregersen
Det var i en fyldt nordfynsk gymnasium-aula, at Årets Ord 2019 blev kåret. Et ord, der har fyldt meget i det forgange år, og som sprognævnsdirektøren kalder for "et markant ord".

Søndersø: Hvilket ord har haft så stor betydning i 2019, at det fortjener titlen som Årets Ord 2019? Det spørgsmål blev diskuteret i et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og DR P1 programmet "Klog på Sprog" fredag formiddag.

Det skete i en live-radioudsendelse i en fyldt aula på Nordfyns Gymnasium, hvor en jury bestående af radiovært Adrian Hughes, sprognævnsdirektør Thomas Hestbæk Andernsen, Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, forfatteren Dy Plambeck og debattøren Geeti Amiri debatterede i samspil med gymnasieeleverne, der fik sig en pause fra undervisningen.

Adrian Hughes åbnede debatten ved at fortælle, at der op til kåringen var kommet mere end 200 bud på årets ord, som var fordelt på mere end 1500 henvendelser.

- Og de har selvfølgelig været fordelt på markant flere indspil, men mange har jo nævnt de samme ord, for et større samfund er det danske jo ikke, end at vi kan være relativt enige om, hvad der er sket i årets løb, lød det dagen før fra sprognævnsdirektøren Thomas Hestbæk Andersen.

De over 1500 ord var skåret ned til en mindre pulje, som juryen skulle diskutere fredag. Og i den udvælgelse blev der lagt vægt på flere ting.

- Vi har selvfølgelig blik for det antal, der har markeret et ord, og der er da nogle ord, som har fået rigtig meget opbakning. Men vi har også blik for kvaliteter i ordet som lydbilledet og skriftsbilledet af ordet. Hvad har det egentlig betydet, og er det en stor strømning, eller er det en mindre modelune, om man så må sige. Og der er jeg fuldstændig overbevist om, at vi kommer til at have forskellige indstillinger i programmet i morgen (fredag, red). Og det er jo det, der egentlig gør det interessant, for så får man jo en snak om meget mere end sproget. Så får man jo en snak om, hvordan sproget afspejler samfundet og omvendt.

Annonce
Radiovært Adrian Hughes (th), debatterede kandidaterne til årets ord med sprognævnets direktør Thomas Hestbæk Andernsen, Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, forfatteren Dy Plambeck og debattør Geeti Amiri. Foto: Thomas Gregersen

Markant ord

De ord, som juryen havde nedkogt feltet til var el-løbehjul, flyskam, forståelsespapir, klimatosse, krænkelsesparat, kønsneutral, minimumsnormeringer, pandalåner og skrivebordstomat. Skrivebordstomat? Spørger du måske. Men faktisk udgjorde ordet over 50 procent af de 1500 indstillinger. Et nyt ord, som efter sigende dækker over en inkompetent beslutningstager.

Undervejs i programmet blev antallet af ord i spil en efter en skåret ned under en livlig debat, og trods de mange indstillinger var skrivebordstomat ikke stærkt nok til at gå hele vejen til toppen.

De sidste tre ord i den time lange debat var klimatosse, kønsneutral, pandalåner. Blandt de tre var Thomas Hestbæk Andersen ikke i tvivl om, hvilken der skulle vinde.

- Jeg ønsker klart ordet klimatosse, for det kan både betegne dem, som synes, at klimaaktivister er gået for vidt, men også dem, som engagerer sig dybt i debatten. Klimatosse synes jeg, er et markant ord.

- Jeg synes også, at kønsneutral er en vigtig diskussion, men klimatosse er bare et godt ord, tilføjede forfatter Dy Plambeck.

Og det unge publikum på Nordfyns Gymnasium syntes at være enige. I hvert fald gav de ordet klimatosse en højlydt applaus, da radiovært Adrian Hughes bad tilhørerne klappe af først det ene ord og så det andet. En decibelmåling af klapsalverne afgjorde det endeligt:

- Dermed er, mine damer og herrer, klimatosse blevet årets ord 2019!

Meget passende er årets ord kåret på et gymnasium, der selv kalder sig "Grønt Gymnasium", idet de har nedsat et miljøråd, går op i genbrug og har opstillet skraldespande med affaldssortering.

Gymnasieeleverne fik mulighed for at argumentere for nogle af deres yndlingsord. Foto: Thomas Gregersen
Adrian Hughes er vært på P1-programmet klog på sprog. Foto: Thomas Gregersen
Klog på sprog blev sendt live fra Nordfyns Gymnasium. Foto: Thomas Gregersen
Foto: Thomas Gregersen
Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Annonce