Annonce
Kerteminde

Årets kirsebærminister opfordrer: Prop dig med kirsebær og plant dem igen ved at lade naturen gå sin gang

Museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen fik æren af at blive Kirsebærminister 2019. Foto: Helle Nordström
Kurt Risskov Sørensen, museumsinspektør, har skrevet om byen historie, om de gamle bygninger og om stort set alt, hvad der har rørt sig i Kerteminde de sidste par hundrede år.

Kerteminde: Hvis det er nogen, der ved noget om Kerteminde, så er det museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen. Han har gentagne gange skrevet om Kertemindes historie, og nu skriver han selv historie ved at træde ind i den ærefulde række af Kirsebærministre.

Hvordan han præcis har gjort sig fortjent til titlen vil han ikke selv svare på, men som han siger:

- Jeg fik opfordringen, og så sagde jeg ja tak. Det er trods alt første gang, jeg er blevet foreslået som minister. Jeg sad godt nok klar for halvanden måned siden, men opringningen fra Mette kom aldrig.

Med ministertitlen i ryggen vil hans fornemste mål i løbet af det næste år være at forsøge at få kommunen på kirsebærbanen igen - at forsøge at ræsonnere med politikerne og få dem til at indse, at det netop er sådan noget som Kirsebærfestivalen, der får folk til at flytte til Kerteminde.

- Realdania har lavet undersøgelser, der viser, at folk flytter efter, hvor der sker noget og er kulturelle tilbud, og det er jo beskrivelsen af Kirsebærfestivalen, argumenterer han.

Annonce

Ønsker triumvirat på formandsposten

Og så har han et forslag klar til næste gang, der skal vælges ny formand.

- Festivalen blev jo i sin tid skabt med en tidligere borgmester - Else Møller - i spidsen. Da det nu ser ud til, at formandsposten er blevet lige lovlig meget for en enkelt person, så skal mit bud være, at posten næste gang skal overtages af et triumvirat af tidligere borgmester. Med Jacob Dauerhøj, Palle Hansborg og Hans Luunbjerg i et fælles formandskab er der bred politisk repræsentation, og det er folk med virkelig mange kontakter inden i og uden for kommunen. Det må virkelig være folk, der ved hvilke håndtag, der skal drejes på, siger han med et glimt i øjet.

Så nye kirsebærtræer på naturmetoden

Kirsebærministeren benyttede sin indsættelsestale til at opfordre folk til at plante nye kirsebærtræer - på naturmetoden. Inspirationen havde han fundet i historien - man er vel museumsmand.

En bornholmsk kancelliråd havde også et ønske om flere kirsebærtræer omkring Rønne. Han greb det an på den måde, at han inviterede alle byens drenge til at gå på rov i kirsebærtræerne i hans have og spise så mange, de kunne overkomme. Den eneste betingelse var, at de ikke måtte spytte stenene ud; i stedet skulle de, når trangen meldte sig, sætte sig ud i naturen og forrette deres ærinde. På den måde fik de nye træer en god start på livet, med masser af gødning.

Jeg vil opfordre jer alle til at fylde jer med kirsebær - og gå ud og gør ligeså.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce