Annonce
Erhverv

Årets investor med i nyt millionsalg: - Vi kan kun være tilfredse med prisen

- Vi kan kun være tilfredse med prisen, der er i omegnen af 100 millioner kroner, lyder det fra nu tidligere bestyrelsesformand Torben Frigaard Rasmussen i forbindelse med at EG-koncernen har overtaget it-firmaet CalWin fra Højby. Han har tidligere været involveret i flere ligeså store og endnu større exits som i Internet Retail, E-conomic og ikke mindst Mobile Industrial Robots. Foto: Kim Rune
Fynske Torben Frigaard var igennem to år bestyrelsesformand i CalWin frem til salget for få dage siden. Årets business angel i Danmark i år har tidligere bl.a. siddet som bestyrelsesformand og deltaget i en række succesfulde salg i virksomheder som Internet Retail, E-conomic, Umbraco og Mobile Industrial Robots.

Hvad bliver virksomheden solgt for? - Det er et beløb i omegnen af 100 millioner kroner, men det præcise beløb kan jeg ikke sige.

Er I tilfredse med det? - Det kan man bestemt kun være tilfreds med, og det er der flere årsager til. Kenneth og Carsten (de to stiftere af CalWin, Dreymann og Rasmussen, red.) har igennem flere år opbygget en markedsdominerende virksomhed i Danmark, og kigger man på regnskabet kan man se, at det er en ganske god pris.

Du har været med i to år som bestyrelsesformand - kom du ind for at sælge? - Nej, jeg har haft en dialog med CalWin i flere år, men havde ikke tidligere ressourcer eller tid til at gå med. Da jeg trådte ind, var det for at skubbe lidt til dem og hjælpe med et strategiforløb, for at finde ud af, hvor firmaet skulle hen. Det brugte vi et år til halvandet på, og så sker der det, at der er en del konsolidering i branchen, hvor vi begynder at få forespørgsler fra potentielle købere. Fra slutningen af 2018 får vi uopfordrede henvendelser fra flere, der er interesserede i at købe virksomheden, som ellers ikke er til salg.

Du har selv ikke været investor i CalWin, men hvad har været din primære rolle i forløbet? - For det første skal man have en afklaring af, hvad ejerne ønsker. Hvad er vigtigst for dem og for firmaet, så vi selv ved, hvad vi vil, før vi går i dialog. Jeg har erfaring med salg og køb af virksomheder, så jeg ved også, at det er væsentligt at få gode rådgivere på - det glider ikke bare igennem, fordi vi i bestyrelsen ser på det. Man skal ind og have en tæt dialog med rådgivere og advokater, når man står over for en stor modpart, som stiller med et stort lineup.

Du kan ikke klare det hele selv? - Jeg er ikke nødvendigvis ekspert i alt og i dette tilfælde tunge amerikanske købsaftaler, så derfor er det vigtigt, at vi får et setup på plads, som kan føre os i mål og hele tiden have øje for, hvad Kenneth og Carsten i bund og grund gerne vil.

Hvordan undgår man at sælge for billigt eller skræmme køberne væk ved at kræve for meget? - Det er en balancegang, men det starter med, at man definerer, hvad man gerne vil og har en indikation af, hvad prisen kan være. Og det kan jeg kun anbefale andre, der skal sælge at man opnår en situation, hvor der rent faktisk er flere om buddet - så får man hurtigt en indikation af, hvad folk gerne vil betale. Sådan er det, uanset om det er dit firma, dit hus eller din brugte bil, de vil købe. Så kan du se, at du måske kan en lidt højere pris et sted, men til gengæld følger der nogle andre betingelser med.

Du har prøvet den slags mange gange. Hvad skal ejerne af en virksomhed gøre sig klart, før de går ind i forhandlinger om deres virksomhed? - Der er et par ting. For det første skal man ikke bare drive sin virksomhed med henblik på at få den solgt, så husker man måske ikke at skabe nok værdi. Endelig skal man huske at få en dialog med nogen, der har prøvet det før - det kan være en revisor, bank eller nogen i ens netværk, for det er en større proces end det lige ser ud til udefra.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce