Annonce
Erhverv

Varm august reder våd juli: Årets høst bliver middel

Torben Thomsen høster ved Balslev på Vestfyn. Bag rattet i den store 40-fods mejetærsker sidder Christian Daneland Nielsen. Foto: Michael Bager
Da markerne tidligere på året stod under vand, tog Torben Thomsen det med ro. Den ro har vist sig at være berettiget, for sommerens gode vejr har i sidste ende gjort årets høst middelmådig.
Annonce

Ebberup: Ved en mark i Balslev nær på Vestfyn står landmanden Torben Thomsen og kigger på en mejetærsker. Egentlig er den sort, men et lag af støv fra den vårbyg, som mejetærskeren er ved at høste, maler den nærmest gylden.

Torben Thomsen driver landbrugsvirksomheden TH Agro, som driver plante- og svineproduktion. Siden 26. juni har mejetærskeren kørt på Torben Thomsens marker, og søndag 16. august regner landmanden med, at høsten fra hans cirka 970 hektarer land er i hus. Det er ni dage tidligere end sidste år. Det skyldes især solen, som også denne dag får de gyldne marker til at stråle.

- Det har været en utrolig stabil periode de sidste 14 dage, som har gjort, at vi er kommet rigtig godt med. I juli blev vi ellers lidt bekymrede, fordi det regnede meget, men vejret har godt nok været godt i august. Det er helt vildt, siger Torben Thomsen.

- Nu bliver vi færdige med at høste i weekenden, og så går vi ellers i gang med at så efterafgrøder, fortsætter han.

Især den førnævnte vårbyg har haft gode betingelser i år. Den blev sået i april og har derfor nydt rigtig godt af det gode vejr, hvilket betyder et pænt udbytte af god kvalitet.

Annonce

Våd start

Selvom vejret har passet Torben Thomsen godt den senere tid, står han ikke ligefrem med armene i vejret over årets høst. En masse efterårsregn, der fortsatte ind i dette år, har haft en negativ effekt på de fynske afgrøder.

Torben Thomsen har kun brugt én mejetærsker til at høste i år. Den står i baggrunden og er en Fendt Ideal 9T. Den kører med et 42-fods MacDon-skærebord. Foto: Michael Bager

I februar, da dele af markerne stod under vand, snakkede avisen også med Torben Thomsen. På det tidspunkt var der dog ikke den store bekymring at spore hos den garvede landmand, som har drevet landbrug siden 1992.

Og det har da også vist sig, at der ikke var den store grund til bekymring.

Sommerens gode vejr har nemlig opvejet den våde vinter, så Torben Thomsens marker med bakkesvingel, engrapgræs, rødsvingel, rajgræs, spinat og raps alt i alt giver middelmådige udbytter i år.


Alt i alt har det været et middelmådigt år for os.

Torben Thomsen, landmand, Ebberup


Markerne med vårbyg, brødhvede og foderhvede lander også i midten hvad angår udbytte, men til gengæld har de et højt proteinindhold. Og så har udbyttet varieret meget fra mark til mark.

- Vårbyggen startede vi på noget lettere jord i Helnæs, som kun gav seks tons. Det var lidt dårligere, end vi havde regnet med, men så sluttede vi i Saltofte, som gav over syv tons, og det er vi godt tilfredse med.

- Alt i alt har det været et middelmådigt år for os. De seneste fem måneders vejr har kunnet kompensere, men vi har nok også været heldige, fordi vi fik sået tidligt sidste år, så alt var etableret og havde et fint rodnet, da det begyndte at regne. Havde vi planlagt at så senere, da markerne stod under vand, havde vi været hårdere ramt i år, forklarer Torben Thomsen.

Annonce

Ingen problemer med corona

Effekten af corona kan også mærkes visse steder i landbruget.

Hos TH Agro har hverdagen stort set forløbet, som den plejer blot med mere afstand og håndsprit under møderne. Heller ikke bemandingen har været ramt, og hele sæsonen har Torben Thomsen fået hjælp af tre elever, to fastansatte og et par elever, der går på skole, men periodisk hjælper til. Derudover er der ansat fem i stalden til svineproduktion.

Der, hvor man dog alligevel kan mærke det, er når det kommer til aftagerne af produkterne.

- Afsætningen af griseproduktionen har været mærket, men markdelen har været fuldstændig uændret, siger Torben Thomsen.

Corona har også ført til svingende priser på planteavlsprodukter i Europa, men det går ikke Torben Thomsen på - lige bortset fra, når det kommer til maltbyg.

- Det, vi skal afsætte, har vi sådan set prissikret, så det har vi styr på. Det eneste, vi kan blive pressede på, er maltbyg. Historien der er jo, at der ikke er nogen festivaler, så der bliver ikke drukket noget øl, og så er prisen på maltbyg gået ned verden over. Derfor kan vi kun sælge maltbyg til samme pris som foderbyg, selvom maltbyggen er af god kvalitet i år, fortæller Torben Thomsen.

Torben Thomsen høster ved Balslev på Vestfyn. Bag rattet i den store 40-fods mejetærsker sidder Christian Daneland Nielsen. Foto: Michael Bager

Årets resultat bliver også hjulpet lidt på vej af den tørre høst, fordi der ikke er nogen udgifter til at skulle tørre afgrøderne. Torben Thomsen anslår, at det i sidste ende sparer ham for op mod 100.000 kroner.

Annonce

I gang igen med det samme

Fra uge 34 går Torben Thomsen og hans ansatte i gang med efterbehandlingen af markerne. Hvis det gode vejr fortsætter, kan man få plantet efterafgrøder med det samme, og det vil gøre det muligt at så vinterhvede tidligt i år.

- Den store udfordring i hele landet, men måske specielt på Fyn, er, at der skal laves ekstra efterafgrøder for at opfange kvælstof. Derfor skal vi sørge for at have efterafgrøder, inden vi avler vårafgrøder, og det er lidt en udfordring, at få det til at hænge samme, så vi vil meget gerne have plantet efterafgrøder inden vinterafgrøderne, forklarer Torben Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Cannabiseventyret og jobmarkedet smuldrer: Frustreret producent må fyre 20 medarbejdere på Odensefabrik

Fyn

SUS Nyborg langt fra niveau

Annonce