Annonce
Odense

Årets fynske ret: Dessert med æbleskrog vandt fin pris

Kim Lundvaldt og Mads Friis Nielsen fra Mmoks vandt søndag den fynske madpris Schiøtzprisen. Kokkekonkurrencen foregik i rådhussalen på Odense Rådhus. Foto: Tim Kildeborg Jensen
  • Restaurant Mmoks fra Odense satsede og vandt, da vinderen af Schiøtzprisen søndag blev fundet på Odense Rådhus

Odense: Duften af mad vil nok stadig hænge i luften, når de ansatte på rådhuset i Odense mandag morgen møder ind på arbejde. Bliver de lidt småsultne, forstår man det faktisk godt.

For det var lækkerier, der blev tryllet frem, da vinderen af Schiøtzprisen - årets fynske ret - søndag blev fundet.

Det skete som finale på SPIS! Odense Food Festival, der har kørt i løbet af ugen.

Seks kendte restauranter var med, og vinderen blev en æbledessert fra Restaurant Mmoks, der holder til på Kongensgade i Odense.

Annonce
Dommerpanelet må holde igen og nøjes med at spise et par bidder af de lækkerier, der bliver stillet foran dem. Der skal jo være plads til at smage alle seks retter. Her er det Weekendavisens madanmelder Helle Brønnum Carlsen, der får serveret. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Barndommens æblehave

Retten, der var den eneste dessert blandt de seks konkurrerende bud på årets fynske ret, var bygget op omkring det "ærkefynske Filipa æble", som det blev kaldt af kokkemakkerparret Kim Lundvaldt og Mads Friis-Mikkelsen ved præsentationen.

De havde valgt at se tilbage i tiden - til minderne om æbletræer og nedfaldsæbler i barndommens have - og fokuserede i retten på, hvordan et æbles forskellige dele inklusive æbleskroget, der blev flamberet, fra inderst til yderst kan bruges til at skabe velsmag.

Dommerpanelet duftede, kiggede og smagte sig vej gennem retterne og endte med at finde både smagen og historien bag æbledesserten, som også tæller med i bedømmelsen, så fantastisk, at Mmoks fik førstepladsen.

- Vi tog en chance, og det er vi glade for, at dommerpanelet bemærkede, lød det fra en jublende glad Kim Lundvaldt lige efter retten fra Mmoks var blevet kåret til den bedste.

- Der var kun to muligheder. Enten ville vi vinde, ellers var vi blevet nummer seks. Heldigvis gik alt præcis, som det skulle, tilføjede han.

Kim Lundvaldt (tv.) har en fortid på blandt andet Munkebo Kro. I dag står han i spidsen for den gastronomiske del af Mmoks, mens Mads Friis Nielsen (th.) er hans kokkelærling og samtidig medejer af restauranten sammen med hans mor Charlotte Nielsen. Foto: Tim Kildeborg Jensen.

Eks-minister: Rigtig vinder

Ifølge den tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S), der er fra Fyn, og som sad mad i dommerpanelet, var æbleskroget det bedste ved hele retten.

- Det var den rigtige vinder, sagde han, og det var der i øvrigt fuld enighed om i dommerpanelet.

Det bestod desuden af Ole G. Mouritzen, præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, Helle Brønnum Carlsen, madanmelder fra Weekendavisen, Klavs Styrbæk fra Styrbæks og Fyens Stiftstidendes erfarne madanmelder Morten Vilsbæk.

Odense Food Festival kulminerede søndag med kåring af Fyns bedste ret i rådhushallen på Odense Rådhus. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Måske snart på menukortet

Med Schiøtzprisen, der handler om god smag, men også om at retten skal smage af Fyn og næsten udelukkende må bestå af fynske råvarer, følger en førstepræmie på 20.000 kroner samt outdoor marketing - altså markedsføring - for 50.000 kroner.

Tilbage står spørgsmålet, om vinderretten med navnet "Filippa Æblet" kommer på menukortet i Mmoks?

Ifølge Kim Lundvaldt indgår flere af elementerne allerede i andre sammenhænge, men han antyder, at det ikke er utænkeligt, at retten, præcis som den blev serveret på Odense Rådhus søndag, snart kan være at finde på kortet hos Mmoks.

- Æblesæsonen venter jo forude, siger han.

Foto: Tim Kildeborg Jensen

Skuffet nummer tre

Andenpladsen i konkurrencen gik til Restaurant Fynboen, der serverede krogmodnet nakke af Hindsholmgris, mens tredjepladsen gik til en fortolkning af klassikeren biksemad fra Restaurant Pasfall, hvis kokke ikke kunne lade være med at se tydeligt skuffede ud.

- Vi ville jo gerne have vundet. Men vi slog da The Balcony (en af de andre deltagere i konkurrencen, red.), trøstede de sig med.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce