Annonce
Fyn

Årets Fynbo 2018 skaber ro på Den Danske Filmskole

Bo Damgaard stopper som direktør for FilmFyn. Foto: Nils Svalebøg
Den konstituerede rektor på Den Danske Filmskole, fynske Bo Damgaard, får lederen af dokumentarlinjen på skolen til at vende tilbage.

Efter et par uger i chefstolen som konstitueret rektor på Den Danske Filmskole beder Bo Damgaard, kåret som Årets Fynbo 2018, nu skolens leder af dokumentarlinjen, Arne Bro, om at vende tilbage til sit job. Det gør han inden for de nærmeste dage. Det var netop hjemsendelsen af Arne Bro, som fik eleverne til i protest at blokere skolen for nogle uger siden.

Arne Bro havde i en lang årrække været leder af Filmskolens dokumentarlinje. Hjemsendelsen skete uden begrundelse fra den daværende ledelse, rektor Vinca Wiedemann, som siden er trådt tilbage.

Bo Damgaard blev hentet ind og konstitueret som rektor for at genoprette roen på skolen. Og han går nu i rette med en tidligere rektor med disse ord:

- Det er min vurdering, at der ikke har været noget grundlag for bortvisningen af Arne Bro fra Den Danske Filmskole, og jeg har derfor besluttet, at Arne kan genindtræde i sin stilling som dokumentarlærer.

- Det er min opgave at skabe ro på skolen, og nu vil jeg gerne fokusere på fortsat udvikling af Den Danske Filmskole og ikke personsager, tilføjer Bo Damgaard, der bor i Kerteminde.

Eleverne havde i lang tid været utilfredse med Vinca Wiedemanns ledelsesstil og den måde, som hun har ændret flere af Filmskolens uddannelser på. I januar skrev 87 af skolens 96 elever under på en mistillidserklæring til Vinca Wiedemann, der stoppede som rektor den 21. november. Det skete efter otte dages blokade, som i øvrigt blev støttet af prominente navne i kulturlivet som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel. /ritzau/

Annonce
Eleverne på Den Danske Filmskole har kæmpet mod en akademisering af skolens uddannelser. (Arkivfoto) Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce