Annonce
Sydfyn

Året der gik og året der kommer med Ole Wej Petersen

Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø. Foto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester Ole Wej Petersen ser tilbage på året, der gik, og frem mod det nye år.

Ærø: I ti nedslagspunkter ser Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S) her tilbage på det år, vi netop har vinket farvel til, og frem mod politiske forhåbninger for det kommende år på Ærø.

1 Ærø havde en forrygende sommer

Gratisbilletter og nedsatte priser gennem juli, august og september betød, at der var fuldt tryk på færgerne gennem de tre måneder for både Ærøxpressen og Ærøfærgerne. Her ses passagerer, der afventer Ærøfærgen i Svendborg. Arkivfoto: Anders C. Østerby

- Vi har fået en fantastisk sommer. I påsken var vi meget nervøse for, om det skulle gå helt galt for os. Derfor lavede vi en lokal hjælpepakke for at trække turister herover, og de penge har vi også brugt, men det var ikke på grund af den pakke, at vi fik den bedste sæson nogensinde. Det var på grund af de gratis færgebilletter. Det var en rigtig god sæson.

2 En ny udligningsreform gav løft til Ærø

Ærø Kommune har sammen med Samsø Kommune besøgt Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) for at sikre, at ø-kommunerne også fik glæde af udligningsreformen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

- Vi har været heldige med udligningsreformen, som vi også var nervøse for, og ø-kommunerne har selv gjort noget for at sikre, at vi fik del i den. Vi har for eksempel besøgt Social- og Indenrigsministeren sammen med Samsø. 

- Reformen gav os et løft på grundtilskuddet på 20 millioner kroner til hver ø. Det har virkelig hjulpet, at vi har lavet det forarbejde. Det gør, at vi har en god og sund økonomi mange år frem.

3 Enighed gav bredt budgetforlig

Kommunalbestyrelsen indgik i september måned et bredt budgetforlig for 2021-2024. Arkivfoto: Anna Stærbo

- Vi indgik et historisk budgetforlig, som virkelig har løftet mange forskellige ting, blandt andet har vi indført gratis mad i børneinstitutionerne og et løft til ældreplejen. Vi var alle enige. Man siger så tit, at vi ikke kan samarbejde i kommunalbestyrelsen, men hvis man ser på budgetforligene de seneste år, kan man se, at vi sagtens kan arbejde sammen og være enige.

4 Landevejsprincippet blev ikke gennemført

Landevejsprincippet er endnu ikke gennemført i finansloven. Arkivfoto

- Desværre opnåede vi ikke at få landevejsprincippet gennemført i finansloven. Det kan være, at der kommer en sommerpakke med gratis færger mere, men det ved vi ikke endnu. Ellers vil vi bruge det næste år på fortsat at kæmpe for den trafikale ligestilling. Vi mener, at det er uretfærdigt, at der skal være den her betalingsring om Ærø om sommeren. Der er også mange af vores politiske venner på Christiansborg, der er enige. 

- Det er hårdt politisk benarbejde, og vi har tænkt os at blive ved. Vi på øerne har været gode til at holde sammen og få sat en dagsorden.

5 Ole Wej Petersen genopstiller ikke til borgmesterposten i 2021

Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg vil godt indrømme, at jeg stopper med lidt vemod. Jeg har været rigtig glad for det, og jeg har gjort, hvad jeg kunne. Jeg er klar over, at det ikke er en roseplads, man får, når man er borgmester, men jeg kan godt lide det, og jeg har befundet mig godt i det. 

- Jeg er jo ikke helt ung længere. De fleste år har jeg bag mig, men jeg er uddannet skibsfører, og jeg har tænkt mig at generhverve mit bevis. Jeg har ikke lagt mig fast på noget for fremtiden endnu, men jeg vil fortsætte med at lave frivilligt arbejde.

6 Boligbyggeri i 2021

Lejlighederne i Minors Minde i Marstal skal laves om til familieboliger i 2021. Foto: Cecilie Tolversen

- Jeg synes, at der er meget i støbeskeen for 2021. Der skal bygges en masse boliger, og det er boligforeningen, der står for det. Minors Minde skal ombygges fra ungdomsboliger til familieboliger. Vi skal også have bygget nogle seniorboliger i Marstal. Der skal bygges 14-16 stykker. Der er en lang venteliste på seniorboligerne. 

- For at det ikke skal være løgn, så planlægger vi også at lave familieboliger i Ærøskøbing. Vi snakker om at bruge Gilleballehus. Det er endnu uvist, hvor mange der kan blive, men nok mellem 12-15 stykker. 

- Der er mange, der gerne vil flytte til Ærø, og det er jo ikke alle, der kan købe sig en bolig uden at få kreditforeningslån. Vi håber, at det her kan få sat gang i, at det bliver lettere at få sig en lejebolig. Det er ambitiøse projekter, og det er boligforeningen, der skal stå for det, men vi har stor tiltro til, at det kommer i gang næste år.

7 Ny kommuneplan skal vedtages

I 2021 skal der vedtages en ny kommuneplan i Ærø Kommune. Kommunen inviterer til digitalt borgermøde først i januar. Arkivfoto: Jonathan Møller Nielsen

- Vi skal vedtage en ny kommuneplan, som vi holder digitalt borgermøde om i starten af januar. Det kommer der info om på kommunens hjemmeside. 

- I denne kommuneplan har vi gjort meget ud af at få nogle områder til skovrejsning. Vi skal også have lavet noget drikkevandsbeskyttelse, hvor vi vil have skove over. Jeg forventer mig meget af det. 

8 Investeringsplan for færgerne

i 2021 skal der laves en langsigtet investeringsplan for de kommunale færger. Foto: Michael Bager

- Vi arbejder også på at lave en langsigtet investeringsplan for vores færger. Vi skal til at se på, om vi skal udskifte nogle af de gamle færger. Det er meget ambitiøst, og der kommer til at være mange meninger om det. Jeg mener, at vi skal have fossilfri færger, og jeg går ud fra, at resten af kommunalbestyrelsen er enige, for vi har en plan om at blive fossilfri i 2035. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som skal mødes igen i januar.

9 Sfo'en bliver muligvis klar

Den nuværende SFO, Toftebo på Møllevejen, skal slås sammen med naboejendommen. Arkivfoto: Andrea Bisgaard

- Jeg håber, at vores sfo kommer på banen i 2021. Der er historisk enighed mellem skolebestyrelsen og medarbejderne i sfo’en. Det har de ikke været før. 

- Jeg vil indrømme, at det har taget lang tid, men jeg vil også hellere, at vi bruger mere tid på at få lavet noget, som ærøske børn kan have glæde af mange år frem.

10 Kommunalvalg i november

Til november skal ærøboerne i stemmeboksene, når der er kommunalvalg. Foto: Scanpix Denmark

- Valg på Ærø er altid spændende, for det er ret uforudsigeligt, hvad der sker i sådanne valg. Normalt drejer det sig om færger, og der er vundet og tabt valg på grund af færger. Det er en skam, for det kommunale er mange ting – ikke kun færger. Vores hovedopgave er jo at støtte dem, der ikke selv kan.

- Jeg støtter Peter Hansted, og jeg håber da, at Socialdemokratiet får et godt valg igen, som vi har gjort de sidste gange. Vi har gjort, hvad vi kunne og har forsøgt at yde vores bedste.

- Vi trænger til nogle flere kvinder og unge mennesker i kommunalbestyrelsen, og det håber jeg, at der bliver efter valget. 

Annonce
Annonce
Annonce