Annonce
Sport

Åge Hareide: Det her er meget, meget større, end folk lige tror

Når kaffen er varm og resultaterne i vinkel er det ingen sag at snakke med nysgerrige journalister. Danmarks landstræner Åge Hareide har ikke tabt en landskamp i regulær spilletid i over to år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Landstræner Åge Hareide kan - i tilfælde af en sejr over Irland mandag aften i Aarhus - se tilbage på endnu et kalenderår, hvor Danmark ikke har tabt en landskamp i regulær spilletid. Det har sendt holdet op blandt de ti bedste på verdensranglisten, men der er mere i vente, hvis det står til nordmanden. Vi skal sørge for at bevare sulten og ikke blive for kæphøje, lyder det.

FODBOLD: - Det går meget godt.

Landstræner Åge Hareide smiler og puster ned i koppen på den skoldhede kaffe.

Og ja, det går vel i grunden meget godt for det danske herrelandshold i fodbold. Holdet har ikke tabt en kamp i regulær tid i mere end to år, og her medregner vi ikke farcen i Slovakiet tidligere på året med det såkaldte vikarlandshold.

Det har ikke altid været lige kønt. Alt for resultatorienteret, til tider decideret kedeligt, har kritikken lydt på, men den 65-årige nordmand kan egentlig bare trække på skuldrene og vente på, at temperaturen i kaffekoppen falder. Han har sit på det rene. Behøver ikke mælk:

Ni kampe i 2017, ubesejret, og en målscore på 19-5. Og så er der 2018, der i landsholdsmæssig forstand får sunget året ind mandag aften på Ceres Park, hvor statistikken inden mødet med Irland hedder 12 kampe, målscore 12-3, og heller ikke her et eneste nederlag i sådan en rigtig fodboldkamp. Kun straffesparkskonkurrence-nederlaget i VM-ottendedelsfinalen til Kroatien blinker rødt.

Altså to hele kalenderår, hvor Danmark under Landstræner Åge Hareide ikke har været til at slå - og derfor også er at finde i top ti på Fifas verdensrangliste, og med den seneste sejr i Wales er rykket op i Nations Leagues A-liga.

- 2018 har været et fantastisk år. Hvis vi klarer at komme igennem endnu et helt år uden at have tabt en kamp i ordinær spilletid, er det imponerende. Ja, det er jo faktisk i to år, vi har gjort det. Og det er inklusiv en slutrunde. Så det er en fantastisk fin præstation af drengene, kommer det fra landstræneren, der trods det gråmelerede november-vejr ikke er bleg for at understrege, at han føler sig priviligeret over at være en del af det danske landshold lige nu.

- Det er enormt inspirerende at arbejde med spillere som Kasper Schmeichel, Christian Eriksen og Simon Kjær. Det er topspillere i Europa. Det må vi ikke glemme. Det plejer jeg også at sige til dem: "Husk, de andre nationer er gode, men vi er også selv gode. Glem ikke, hvor gode vi selv er". Se de ligaer og de hold, de spiller for. Det er Tyskland, Italien, Spanien, England, Frankrig, Holland. Det er topspillere fra de bedste ligaer. Det er fantastisk for Danmark, siger Hareide.

Han bruger kampen på Cardiff Stadium mod Wales som friskbagt eksempel. En opgør, hvor holdet måske nok var på hælene i den første 30 minutter, men alligevel spillede med en ro og tro på egne evner. Ja, lige nu er der i truppen en tro på, at de nærmest ikke kan tabe, fortæller han.

Det er godt, men kan også blive farligt. Man risikerer at brænde tungen.

- Vi skal passe på med ikke at blive for kæphøje. Det er altid farligt, for det kan slå tilbage igen. Vi skal altid bevare sulten efter at vinde fodboldkampe, men vi må ikke begynde at tro, at de her kampe begynder at vinde sig selv. Det gør de ikke, selvom det går godt lige nu. Det bliver hårde veje hele vejen igennem 2019, og det er også det, vi gerne vil, siger han og nipper til kaffen.

Annonce

Meget stærk tro på egne evner

Åge Hareide kom til som dansk landstræner for to og et halvt år siden, afløste Morten Olsen, og man må sige, at manden fra bygden Hareid i det vestlige Norge har vendt bøtten.

Forklaring? Han peger på spillerne, der sidder spredt rundt i hotellets foyer i bløde stole, benene oppe.

- Det er dem, der har skabt det her. De har været fantastiske til at tage imod os som trænerteam, og de ideer, vi kom med. Og så har det handlet om kontinuitet. Der skal vi fungere, som var vi et klubhold. Hvis man skifter for meget i forhold til, hvem der spiller, og måden vi spiller på, bliver det svært. Det er vi lykkedes med. Når spillerne møder ind, ved de, hvad de skal lave, og hvad de skal gøre. Det har vi prioriteret, og hvis det man prioriterer også skaber sejre, bliver det forstærket hele vejen igennem. Og vi har haft resultaterne. Det har hjulpet det her hold.

Og sejre; det er det, et landshold fra øverste hylde er gjort af. Der har også været en del uafgjorte kampe, men først og fremmest er Danmark blevet et hold, som er pokkers svære at spille mod. Som ikke taber, selvom de spiller skidt.

- Jeg tror ikke, at de danske fodboldtilhængere helt forstår betydningen af, at vi ligger i top ti i verden. Altså vi kan kigge bagud, og der ligger lande som Argentina, Tyskland og Holland. Det er meget, meget større, end folk tror. Hvis vi lykkes med den næste kvalifikation her i 19-20, vil vi være topseedet. Og det betyder meget, siger Åge Hareide, der nyder at være i et miljø, hvor man ikke er bange for at bruge af sukkerskålen.

- Danskere har en meget, meget stærk tro på sig selv. Måske den stærkeste tro af alle i norden. Spillerne tror på, at de selv kan gøre det, og det tror I (pressen, red.) også på. Det kan jeg godt lide. Det skal jo så bakkes op af resultater. Hvis man ikke er i stand til at levere, kan det være lige meget. Nu er der en forventning om, at vi kan spille med de bedste, og den udfordring skal vi tage op for at komme videre. Vi skal blive bedre hele tiden, smiler han.

Åge Hareide ser frem til den kommende EM-kvalifikation og fremtidens kampe i Nations League på første klasse.

- Jeg tror, at vi kan matche vældig mange hold nu, hvis vi bliver ved med at tænke, som vi gør, og spille, som vi gør. Vi har også svaghedspunkter, som vi skal have fjernet. Det kigger vi og analyserer vi hele tiden på. Vi har meget, vi kan og skal blive bedre til, men vi er et godt sted lige nu.

Åge Hareide tager en ordentlig slurk. Det handler om, at kaffen ikke bliver lunken og udrikkelig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce