Annonce
Odense

Åbner udstilling i Odense: Kronprinsen fik Tintin ind med modermælken

Kronprinsen var med til indvielsen af Brandts store Hergé-udstilling, som også trak andre kulturpersonligheder til Odense. Vi fulgte med på sidelinjen.

Halvanden time før den officielle ankomst ruller de første politimotorcykler ind ad Grønnegade foran Brandts for at tjekke, om alt er, som det skal være før kronprins Frederiks besøg.

Inden for glasdørene byder den belgiske tegner Hergés rene streg tilskuerne velkommen - manden med det borgerlige navn Georges Remi, der først og fremmest er kendt som tegneseriefiguren Tintins skaber. Men han indeholdt også andre facetter, og det er denne person, Brandts prøver at indfange i sin nye udstilling. Som kronprinsen er kommet for at indvi.

Et lille kvarter for sent triller den sorte Mercedes S500e alias Krone 68 ind foran den røde løber.

Efter at have hilst på direktør Mads Damsbo og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er det tid til de officielle taler fra den udendørs amfiscene. Her bemærker især tv-værten for Troldspejlet, Jakob Stegelmann, sig med en levende tale:

- Man kniber sig i armen. Os, der har kæmpet for tegneserier i mange år og sagt, at tegneserier er kunst og ikke bare noget, man køber i en kiosk, har jo ikke kunnet drømme om, at et kunstmuseum af den her kaliber pludselig har Tintin hængende derinde. Det er jo lige før, man tænker, at det er forkert. Vi vil gerne have, at tegneserier skal blive anerkendt - men SÅ anerkendt? Stop. Vi vil have det for os selv, siger Jakob Stegelmann.

Det er nok i det lys, man skal høre hans opfordring til også at bruge tegneserierne og ikke lade det højtidelige, kunstneriske overtage:

- Tintin er fin kunst, men husk nu at gå hjem og læs Tintin bagefter. Det gør ikke noget, at der kommer leverpostej på, for det er bare sådan noget, man skal sidde med derhjemme. Ja ok, måske er det rødvin, du har spildt, hvis du er lidt ældre, som han bemærker.

Og det fascinerende ved Tintin? Det prøver Jakob Stegelmann at få frem med denne historie:

- Jeg skulle helst læse bøger, da jeg var dreng. Men så kom Tintin, og han var ok. Ham læste jeg sammen med mig far, og vi grinede ad historierne. Det var en åbenbaring. På den måde blev det anerkendt hjemme hos mig, at man kunne læse tegneserier, og at det kunne være lige så intelligent som at læse de bøger, der af en eller anden underlig grund ikke har tegninger.

- Jeg fik Tintin ind lige efter modermælken - læst op på fransk - og siden læste jeg dem selv. På fransk.

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik nærstuderer en af udstillingens mange Hergé-skitser. Den danner udgangspunktet for, hvordan den færdige side kommer til at se ud. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ser os selv i Tintin

Bagefter ser kronprinsen udstillingen i selskab med eksperter som netop Stegelmann og direktør for det belgiske "Musée Hergé", Nick Rodwell, der er gift med Hergés enke, Fanny.

Udstillingen består af forskellige rum med hver sit tema. I et af rummene kan man blandt andet læse om, hvordan Hergé udviklede sig i mødet med det fremmede. For eksempel gennem venskabet med en ung kinesiske kunstner, der åbner Hergés øjne for den kinesiske malerkunst - en indflydelse, der for alvor ændrer historierne om Tintin fra og med "Den Blå Lotus".

- Jeg opdagede en civilisation, jeg havde været fuldstændig uvidende om... Fra det tidspunkt begyndte jeg at foretage research, opsøge dokumentation og ... interessere mig for de lande og folkeslag, jeg sendte Tintin ud til. Jeg følte, at jeg måtte være ærlig over for læserne, fortæller Hergé undervejs i udstillingen om et af de forhold, der har gjort Tintin-historierne så populære.

Et andet, forklarer Tintin-eksperten Michael Farr, er den måde Tintin er tegnet på.

- Han har hårtotten, men ellers ingen tydelige karakteristika. Derfor kan alle relatere sig til ham - alle kan blive Tintin. Ser man de andre figurer rundt om ham, er de alle klart definerede med tydelige karakteristika. Her genkender man typisk andre mennesker.

Sandelig om hun ikke dukkede op, en fynsk udgave af operadivaen Bianca Castafiore, der gav prøver på sin stemmepragt foran kronprinsen. Der var dog ingen krystalglas i nærheden der gik i stykker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Castafiore synger

Efter at have set udstillingen svarer Kronprinsen kort på spørgsmål fra pressen. Også om hvad han har fået ud af besøget:

- Jeg fik Tintin ind lige efter modermælken - læst op på fransk - og siden læste jeg selv. På fransk. Min far var ikke så meget orienteret mod tegneserier, men som jeg talte med Jakob Stegelmann om, så vil vi jo i dag gerne have, at vores unge kommer lidt ned i gear og læser en tegneserie. I modsætning til da vi var børn, hvor voksne var imod, at vi læste tegneserier.

- Jeg kan godt lide alle figurerne i Tintin, jeg har ikke en yndlingsfigur. Personerne er legender. Skulle jeg vælge mellem Tintin og Kaptajn Haddock, bliver det Tintin, siger Kronprinsen, inden han bliver brutalt afbrudt af en levende udgave af seriens opera-diva, Bianca Castafiore, der ville synge lidt for ham.

Det tager han i fin stil. Som den ægte Tintin ville have gjort.

Mange mennesker havde taget imod invitationen til at komme med til åbningen af den store Hergé-udstilling. Amfiscenen dannede rammen om taler fra blandt andre Brandts-direktør Mads Damsbo, tv-vært Jakob Stegelmann og borgmester Peter Rahbæk Juel. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kronprins Frederik fik læst Tintin op, da han var lille dreng, på fransk. Senere læste ham dem selv - også på fransk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce