Annonce
spørg os om corona

Må tyskere komme i sommerhus i Danmark, hvis grænsen åbner? Se alle spørgsmål og svar om corona i uge 20

Arkivfoto: Mads Dalegaard
Udbruddet af corona-virus og de mange restriktioner i vores hverdag rejser mange spørgsmål. Er der noget, du gerne vil vide om corona, kan du spørge os i artiklen her. Så vil vi forsøge at give så mange svar som muligt.

Fyens.dk hjælper dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye corona-virus. Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger. Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.

Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.

Se alle svar på læserspørgsmål om corona i sidste uge (uge 19) her.

Se alle vores tidligere svar på læserspørgsmål her.

Karsten: Grænseåbning til Tyskand. Hvis grænserne bliver åbnet, må tyskerne så komme i sommerhus i Danmark? Tyskland advarer i deres egen rejsevejledning mod alle unødvendige rejser, også turistrejser, indtil 15/6.

 • Det tyder på det, men åbningen af grænserne er stadig et emne, der diskuteres blandt partierne i Folketinget. Flere partier har gjort udtryk for, blandt andet under partilederrunden på DR og TV 2 i torsdags, at de ønsker at gøre det muligt, at tyskere kan komme i sommerhus i Danmark. Det kan man dog godt åbne op for uden at åbne grænserne direkte. Man kan gøre det til et anerkendelsesværdigt formål at skulle i sommerhus og så lukke de tyskere ind over grænsen, som har et lejebevis med sig.
 • Statsminister Mette Frederiksen har lovet et svar om grænserne senest 1. juni. Det er ikke til at vide, hvad der vil stå i den tyske rejsevejledning til den tid, hvor de danske grænser eventuelt åbner. Men tyskerne har haft et ønske om at åbne deres grænser til os, mens vi stadig drøfter, om vi skal gøre det samme. (besvaret 16. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Claus: Jeg så, at Otterup Markedsforening udtalte, at de af politiet havde fået lov til at holde torvemarked hver lørdag hen over sommeren, hvor mange mennesker normalt forsamles. Er det virkelig lovligt?

 • Ja, ifølge Fyns Politi er det lovligt at holde torvemarked, selvom der kommer mange mennesker. Vi har skrevet mere om spørgsmålet i artiklen her. (besvaret 16. maj af Rasmus Henriksen)

Lasse: Hvornår må spillehaller åbne? Er det den 18. maj?

 • Vi har undersøgt sagen hos Fyns Politi, og chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fortæller, at spillehaller efter politiets klare overbevisning ikke er inkluderet i genåbningen den 18. maj sammen med restauranter, caféer og så videre. Som politiet læser bekendtgørelsen, er spillehaller i samme kategori som for eksempel fritidstilbud, og disse åbner ikke i denne omgang. (besvaret 15. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lena Gitte Andersen: Det undrer os meget, at vi på Paarup Kirkegård maksimalt kan deltage ti personer til urnenedsættelse. Dette er inklusiv en person fra kirkegårdens personale samt eventuel bedemand. Hvorfor må andre så være 200 og mere?

 • Vi har været i kontakt med Fyens Stift for at finde svar på spørgsmålet. Det forklarer, at forbuddet mod at forsamles mere end ti personer gælder ved urnenedsættelser. Spørgsmålet er dog formentlig ved at blive behandlet i kirkeministeriet, da flere har undret sig.
 • Kirkerne venter i skrivende stund på retningslinjer forud for, at de kan åbne på mandag den 18. Så det kan være, at der er nyt om urnenedsættelser i dem.
 • I forhold til begravelser, så er antallet af deltagere afhængig af kirkens størrelse. Der skal være fire kvadratmeter per person i kirken. Men der er andre regler udendørs, hvor deltagere, der ikke var plads til i kirken, kan slutte sig til sidste del af ceremonien. Her anbefales det blot, at alle er opmærksomme på at holde afstand. (besvaret 15. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Henrik Pennerup: Egentlig ikke et spørgsmål, men et forslag til folk i risikogruppen. De kan jo eventuelt udstyre sig med et gult armbind. Hvis det bliver meldt ud, så ved folk, at det betyder, at man skal holde to meters afstand til bæreren.

 • Forslaget rammer lige ned i den kritik, som flere patientforeninger fredag har rettet mod de nye anbefalinger om mindst en meters afstand i stedet for to. For hvordan skal man vide, hvem der er særligt sårbare - en gruppe, som myndighederne stadig anbefaler mindst to meters afstand til.
 • Vi har skrevet artiklen her på baggrund af forslaget. Hvad synes du? Er armbindet en god idé? Giv meget gerne din mening til kende i afstemningen og debatsporet i artiklen her. (besvaret 15. maj af Lars Krejberg)

Annica Larsen: Vi skal holde konfirmation i et forsamlingshus 6. juni, og vi bliver cirka 45. Må vi holde konfirmationen, hvis vi har en meters afstand mellem hver gæst, og vi har håndsprit stående?

 • Som reglerne er i skrivende stund, må man den 6. juni ikke samles 45 mennesker i et forsamlingshus.
 • På Rigtspolitiets hjemmeside, skriver de blandt andet følgende: ”Det er forbudt at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor flere end 10 personer er til stede. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder mv.”
 • Der er fastsat enkelte undtagelser fra forbuddet, herunder for private boliger. Rigspolitiet opfordrer dog kraftigt til at aflyse planlagte private sammenkomster med flere end 10 personer.
 • Det forventes, at forsamlingsforbuddet bliver hævet efter 8. juni, hvilket altså kommer senere end datoen, I har planlagt. (besvaret 15. maj af Rasmus Henriksen)

Lykke: Det blev nævnt, at der ville komme udmeldinger omkring konfirmationer og bryllupper. Hvornår kan det forventes? Der er mange, der står stand-by i forhold til dette.

 • Det korte svar er, at det ikke er til at sige. Vi ved, at kirkerne åbner på mandag, men kirkerne venter stadig på retningslinjer fra myndighederne omkring, hvordan åbningen skal foregå.
 • I forhold til selve konfirmations- og bryllupsfesterne, så er status stadig, at forsamlingsforbuddet først bliver hævet efter 8. juni, og at det formentlig bliver hævet til et sted mellem 30 og 50 personer. Det er først en del af partiernes genåbningsfase nummer tre. Hvornår der bliver sat et præcist tal på, står ikke klart.
 • Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, luftede dog nogle tanker om forsamlingsforbuddet efter partilederrunden på DR og TV 2 i år. Ifølge ham bør partierne overveje, om antallet af mennesker, der må være samlet, skal øges allerede inden den 8. juni. Men det er altså ikke noget, der officielt er i støbeskeen. (besvaret 15. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Linda Hansen: Hvordan kan det være, at forsamlingsforbudet ikke gælder i skoleklasserne? Jeg så i nyhederne, at de fra på mandag vil proppe 20-30 elever ind i klasserne igen, da der nu kun skal holdes en meters afstand.

 • Der er en undtagelse for blandt andet skoler i forsamlingsforbudet. I bekendtgørelsen udgivet den 19. april om "forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler og lokaliteter i forbindelse med håndtering af covid-19", er der præciseret en undtagelse for skoler.
 • ”§ 13. Bekendtgørelsen gælder ikke for dagtilbud, skoler, institutioner m.v.” (besvaret 15. maj af Rasmus Henriksen)

Gudrun Thors: Hvornår åbner handicapbosteder op, så beboere kan besøge deres familie?

 • I går, torsdag, sendte sundhedsmyndighederne retningslinger for genåbning af besøg på bosteder for personer med et handicap eller en psykisk diagnose ud. Det betyder, at bostederne nu kan tage imod besøgende udendørs, ligesom plejecentrene fik grønt lys til det samme tirsdag. Du kan læse mere om det i artiklen her. (besvaret 15. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Tsega Gebrengus: Hvordan tester man børnene, hvis de har corona? Er det samme måde som voksne? Det var da noget ubehageligt.

 • Testmetoderne er grundlæggende de samme, når det kommer til at teste børn og voksne for corona. Men der er stor forskel på forholdene, testene foretages under. Ligesom der er stor forskel på, hvem man vælger at tage blodprøver fra. Det kan du læse meget mere om i denne artikel. (besvaret 14. maj af Rasmus Henriksen)

Charlotte: Hvornår kan man holde kobberbryllup og konfirmation med omkring 100 mennesker?

 • Der findes endnu ikke et klart svar på det spørgsmål.
 • Rigtspolitiets hjemmeside, skriver de blandt andet følgende: ”Det er forbudt at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor flere end 10 personer er til stede. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder mv.”
 • Der er fastsat enkelte undtagelser fra forbuddet, herunder for private boliger. Rigspolitiet opfordrer dog kraftigt til at aflyse planlagte private sammenkomster med flere end 10 personer.
 • Til eksempelvis en konfirmation er forbudet mod at forsamle mere end 10 mennesker inklusiv præst og kirkepersonale. (besvaret 14. maj af Rasmus Henriksen)

Claus Rasmussen: Når smittetrykket i både Tyskland og Sverige nu er over 1,0, er det så ikke sundhedsmæssigt uforsvarligt at åbne grænserne?

 • Tilbage i marts, da regeringen besluttede at lukke de danske grænser, var der en del virak omkring det. Lukningen var en politisk beslutning, der ikke var baseret på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, EU-Kommissionen eller WHO. Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm var ligeledes ude at bekræfte, at der ikke fandtes videnskabelig dokumentation for, at det virkede at lukke grænserne, eller hvor stor effekten var. Det kan du læse mere om i artiklen her.
 • Hvornår grænserne åbner igen, bliver også en politisk beslutning. Forhandlingerne er i hvert fald i fuld gang, så vi må vente på en afgørelse lidt endnu. (besvaret 14. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Josefine: Hvordan definerer man professionel sport?

 • Det er et godt spørgsmål, som også handler en del om fortolkning. Men under definitionen 'professionel idræt' på Den Store Danske beskrives det som professionelt, hvis udøveren helt eller delvist lever af at dyrke idræt. Ud fra den definition er både Superligaen og Kvindeligaen professionelle rækker, ligesom landets bedste ishockey- og håndboldrække er det.
 • Derfor må topfodbold og -håndbold i Danmark også genoptages, når regeringen og Folketinget har valgt at åbne for 'professionel idræt'. Så er der andre faktorer, der gør, at det bliver svært for eksempel håndbolden at komme i gang igen, mens Superligaen i fodbold genoptages 28. maj.
 • Det er også derfor, at der lige nu er meget snak om, hvad der skal ske med 2. divisionen i herrefodbold. Det er en række, hvor nogle hold er professionelle ifølge definitionen, mens andre ikke er. Her er 2. divisionsklubberne og Divisionsforeningen i løbende dialog om en mulig afvikling. (besvaret 14. maj af Jakob Ebbekær Andersen)

Mogens: Hvorfor bliver hjemvendte danskere ikke tjekket for corona i lufthavnen, og hvorfor er der ingen vejledning i lufthavnen? Hjemvendte statsborgere er jo et stort smitteproblem i Asien.

 • Lufthavnen tager sig ikke på den måde af de hjemvendte danskere, som i stedet skal hurtigst muligt og på mest sikker vis hjem i deres egen bolig. Derefter kan de overveje at kontakte deres læge og blive henvist til en test på et af landets testcentre, hvor der er en svartid på op til tre dage. De rådes samtidig kraftigt til at holde sig hjemme i 14 dage.
 • Under transporten bør de pågældende personer følge retningslinjerne for opførsel i det offentlige rum, når det gælder hygiejne, afstand og så videre. Hvis de har symptomer eller formoder at være smittede, skal de om muligt tage egen bil, og de skal undgå offentlig transport.
 • Du kan eventuelt læse mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Else: Hvordan skal man behandle grøntsager og frugt, for eksempel ingefær fra Kina og svedsker i pose fra Chile, for at undgå smitte? Og er de smittebærere?

Mogens: Bilkørsel - kan man køre sammen, og hvor mange? Mand og kone-samkørsel, fire personer, med børnebørn eller med en bekendt? Der er flere eksempler.

 • Der er ingen regler for, hvor mange man kan sidde sammen i en bil, udover selvfølgelig de, der hører under færdselsloven. Men anbefalingerne fra myndighederne er stadig, at man holder en meters afstand til hinanden, at man gør grundigt rent, så man undgår smitte via overflader og genstande, og at man ikke har samvær med alt for mange forskellige mennesker. Det må også siges at gælde, når vi kører bil. Her kan alle dog ikke være i en meters afstand til hinanden, så i stedet må man være ekstra opmærksom på at holde bilen og passagerernes hænder rene. Læs mere om sundhedsmyndighedernes hygiejneanbefalinger her. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Rasmus: Ved corona - kan man godt have følelsen af feber, uden at måleren viser feber? For eksempel er 37,1 ikke særlig meget feber.

 • Det kommer an på, hvordan du opfatter følelsen af feber, hvis kroppen ikke reelt er ramt af det. Men jeg kan fortælle, at generel sygdomfølelse, ømhed i kroppen og så videre er et af flere tegn på corona. Personer, der er smittet med coronavirus, har ofte feber, men det er ikke altid tilfældet. Sygdommen kan vise sig på mange forskellige måder og med skiftede alvorlighed alt efter, hvem der er blevet ramt af den. Men ifølge Sundhedsstyrelsen er de typiske symptomer de, vi også kender fra influenza - ondt i halsen, sygdomsfølelse, muskelsmerter, tør hoste og feber. Andre oplever også hovedpine, dårligere smags- og lugtesans, kvalme og diarré. Og det er ikke sikkert, det er de eneste mulige symptomer. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jan: Hvad man gør, hvis man som rask person bliver smittet og bliver sendt i hjemmekarantæne, fordi man ikke er syg nok? Hjemme bor en kronisk syg.

 • Sundhedsmyndighederne anbefaler, at man for så vidt muligt isolerer sig fra andre i hjemmet, hvis man er blevet smittet. Kan det ikke lade sig gøre, skal man i hvert fald følge anbefalingerne nøje, så man sørger for grundig rengøring, god håndhygiejne og så stor afstand til sin familie eller sine bofæller, som det kan lade sig gøre. De skal i øvrigt også selv testes for covid-19 hurtigst muligt.
 • Som noget nyt bliver det nu også muligt at få hjælp til at isolere sig uden for hjemmet, så som på et hotelværelse. Det fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke blandt andet om på pressemødet i statsministeriet tirsdag. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Gurli Larsen: Er blevet negativ to gange på grund af operation. Hvis man har været smittet, kan man så have luftproblemer i lang tid efter? Sidst i marts feber og utilpas - ikke testet før nu. Testet i går. Har tung vejrtrækning.

 • Det er helt korrekt, at nogle oplever at være syge eller have visse symptomer i længere tid, hvis de er smittet med covid-19. Det skete for eksempel for Rasmus Kjær Jensen, som du kan læse mere om i artiklen her.
 • Jeg går ud fra, at du i mellemtiden har fået dit seneste testresultat, og at du fik foretaget en almindelig test for at se, om du var smittet med sygdommen på tidspunktet. Men det er nu også blevet muligt at få foretaget en antistoftest, så man få et praj om, hvorvidt man tidligere har været smittet. Der er dog stadig en smule mystik omkring det her med antistoffer. Eksperterne er i tvivl om, hvor længe man har dem, og om de er lige synlige og effektive hos alle.
 • Man skal til enhver tid gennem sin egen læge eller lægevagten, hvis man vil testes. Når man har fået en henvisning og skal bestille tid, kan man vælge, om det skal være en "almindelig" test eller en test for antistoffer. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jytte Thomsen: Hvordan er solens uv-stråling i forhold til den fra uv-robotterne, som kører rundt på sygehusene og kan dræbe corona-virus? Har solen også en effekt på corona?

 • Redaktionen har undersøgt sagen og givet svar i artiklen her, hvor man kan læse om forskellen på solens uv-stråling og de selvkørende robotters uv-lys, der blandt andet på OUH bruges til at slå bakterier og virus ihjel. Og om forsøg med at udsætte viruspartikler for sollys. (Besvaret 13. maj af Lars Krejberg)

Ann Christensen: Hvornår skal folk med tilknytning til botilbud testes? Hvorfor tester man ikke alle på store fabrikker?

 • Jeg kan se, at du stillede spørgsmålet, inden myndighederne offentliggjorde den nye teststrategi, der blev fortalt om på pressemødet i går, tirsdag. Jeg svarer dog alligevel, da emnet er højaktuelt lige nu. Myndighederne fortæller ikke længere, at de indkalder bestemte grupper til tests. Alle kan blive henvist, hvis de har symptomer. Får man konstateret corona, skal alle, man har været i nær kontakt med, testes ligeså. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Dennis Pedersen: Må en restaurant holde konfirmation den 6. juni for cirka 40 personer? Og hvis det er et ja, hvordan?

 • Nej, som det er nu, må den ikke. Folketingets partier blev ikke enige om at hæve forsamlingsforbuddet med denne genåbningsfase. Næste fase går i gang den 8. juni, og det er herfra, at der i øjeblikket er forhandlinger om at hæve forbuddet til mellem 30 og 50 personer. Det er ikke til at sige, hvornår der bliver sat et antal på. Så selvom I rykker festen til efter den 8. juni, er det stadig ikke sikkert, at I vil kunne være alle de gæster, I godt kunne tænke jer.
 • Du kan læse mere om de forskellige genåbningsfaser i artiklen her. (besvaret 13. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Marlene: På min arbejdsplads (en offentlig) skal vi på kursus i næste uge i to dage. Vi bliver 30-35 personer. Må man godt være det, når forbuddet mod over 10 personer stadigvæk gælder?

 • Vi skrev tidligere, at det var tilladt at tage på kursus, fordi almindelig arbejdsmæssig tilstedeværelse på arbejdspladser er undtaget. Fyns Politi har dog gjort os opmærksomme på, at forsamlinger på arbejdspladsen ikke er tilladt. Det gælder derfor også kurser, der også vil høre ind under forbuddet mod at forsamle sig flere end 10 personer.
 • Hvad der går ind under almindelig arbejdsmæssig tilstedeværelse er ifølge Rigspolitiet op til en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.

Rettelse: Vores første svar byggede på Rigspolitiets oplysninger på coronasmitte.dk, hvor der står, at almindelig arbejdsmæssig tilstedeværelse ikke er omfattet af forbuddet. Der er dog en tilføjelse i en bemærkning til epidemiloven, der fastslår, at forbuddet også gælder forsamlinger på arbejdspladsen som for eksempel fællesmøder. Og altså herunder også kurser. Den uddybning fremgik ikke på coronasmitte.dk. Vi beklager fejlen.

(Besvaret 13. maj af Lars Krejberg - rettet den 14. maj)

Hanne Grethe Steffensen: Ved I, hvornår de beskyttede værksteder åbner igen?

 • Der er fra myndighederne endnu ikke fastsat en dato for, hvornår de beskyttede værksteder må åbne.
 • I Odense Kommune har man forberedt sig på den dag, hvor man får lov til at genåbne de beskyttede værksteder, hvilket formentligt vil ske gradvist. Læs mere i artiklen her, der er blevet til på baggrund af henvendelsen fra læseren Hanne Grethe Steffensen. (besvaret 12. maj af Rasmus Henriksen)

Michaela Jørgensen: Er der belæg for at anvende vådservietter? Er spritprocenten høj, og kan vådservietter desinficere vores hænder?

 • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man vasker hænder grundigt eller anvender håndsprit, der er baseret på ethanol (70-85 procent) og indeholder hudplejemidlet glycerol.
 • Vådservietter kan dog anvendes, hvis der hverken er adgang til vand og sæbe eller håndsprit. Men vådservietterne skal i så fald også være med 70-85 procent alkohol og være tilsat glycerol. Desuden skal huden kunne holdes fugtig i mindst 30 sekunder, når man bruger dem.
 • Mange vådservietter indeholder enten ingen eller kun en lille smule alkohol. Så vær opmærksom på, hvilke du køber.
 • Og husk, at det er bedre at vaske eller afspritte hænderne med håndsprit. Har du synligt snavsede hænder, er det bedst at vaske dem, i stedet for at bruge håndsprit. Har man tørre og ikke synligt beskidte hænder, er håndsprit dog både hurtigere og mere skånsomt end at vaske hænderne.

May-Brit Skytte: Hvorfor mon Sundhedsstyrelsen forventer, jeg hopper af glæde over at være en af de 2600 udvalgte? Hvorfor tænker de, mit CO2-spild-bidrag er smart i denne sammenhæng? Der er cirka 35 kilometer hver vej.

 • Jeg går ud fra, du mener, at du er blandt de tilfældigt udvalgte danskere, som er blevet indkaldt til test. Jeg kender dog ikke til den konkrete formulering i brevet, så jeg ved ikke, om myndighederne formoder at have overbragt dig en god nyhed.
 • Sundhedsminister Magnus Heunicke var kort omkring sagen på formiddagens pressemøde, og formålet med at teste en gruppe tilfældigt udvalgte danskere er, at man løbende kan få et billede af den aktuelle smittespredning i Danmark. Derfor er det også nødvendigt, at de udvalgte er tilfældige og bor forskellige steder, og alle kan ikke befinde sig lige tæt ved testcentrene.
 • Jeg går dog ikke ud fra, at du er tvunget til at deltage, hvis du ikke har lyst. Her kan det dog være en god idé at tage kontakt eller komme med en tilbagemelding. Men jeg ved igen ikke, hvad der står i brevet. (besvaret 12. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Hanne Pedersen: Nu hvor en meters afstand er ok, men to meter hvis man er i risikogruppe, hvad gør man så i en butik, hvor der så kun holdes en meters afstand? Man kan dog ikke se på folk, om de er i risikogruppen.

 • Først og fremmest er der ikke dokumentation for et bestemt afstandskrav. Det er for at være helt sikre, at myndighederne anbefaler risikogrupper at holde sig to meter væk fra andre. I situationer, hvor det er umuligt eller vanskeligt at regulere sin afstand til andre, bør man sørge for, at man ikke er ansigt til ansigt med for mange i for lang tid.
 • Sundhedsstyrelsen har skrevet en række retningslinjer om, hvordan personale, for eksempel i sundhedsvæsnet, skal sikre afstand til personer med særlig risiko for at blive alvorligt syg med covid-19. Men styrelsen melder ikke noget om, at butikkerne generelt skal indrette sig efter et sådant hensyn, udover at man kan overveje at anvende plexiglas eller lignende. Læs alle de nye anbefalinger her.
 • Der er dog kommet særlige retningslinjer for storcentrene, som åbnende i mandags. De handler blandt andet om, at der skal være fire kvadratmeter per kunde. Læs mere om retningslinjerne her.
 • Sundhedsstyrelsens afstandskrav på en meter beror muligvis også på en formodning om, at særligt udsatte allerede undgår steder med for mange mennesker på en gang. I sidste uge udsendte styrelsen en ny definition af risikogrupper og en række opdaterede anbefalinger. De handler blandt andet om, at man som særligt udsat bør begrænse de situationer, hvor man er i risiko for smitte, ved at undgå områder med for mange mennesker og gøre sine indkøb, når eller hvor der er færrest mennesker i butikkerne. Man bør samtidig bede andre om at vise hensyn, hvis de ikke holder afstand. Læs hele skrivet her. (besvaret 12. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lajla Andersen: Jeg vil meget gerne vide, hvornår rådmand Søren Windell (for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune, red.) har tænkt sig at give tilladelse til udebesøg på afstand igen på bostederne?

 • Odense Kommune havde valgt at vente på retningslinjer fra myndighederne, før kommunen ville åbne for besøg på plejecentre og bosteder. Det kan du læse mere om i artiklen her.
 • Tirsdag kom retningslinjerne så for plejecentrene, hvilket du kan læse om her. Og torsdag kom de for bostederne som beskrevet i vores artikel her.
 • Du kan desuden læse mere om reglerne for bostederne i den opdaterede bekendtgørelse. (besvaret 12. maj af Sofie Ejlskov Hugger - opdateret 14. maj)

Jens Andersen: Hvordan bliver kroppen påvirket af de mange gange, man bruger håndsprit? Er der en mulig helbredsrisiko?

 • Nej, der er ingen grund til at være bekymret for helbredet, selvom man bruger håndsprit ofte.
 • Det bedste er at bruge håndsprit, der er baseret på ethanol. Dampene fra ethanol giver ikke så stor irritation for øjne og slimhinder som andre typer alkohol. Og så kan ethanol ikke optages via huden.
 • Husk, at bruge en håndsprit, der indeholder et hudplejemiddel som eksempelvis glycerol, som beskytter mod tør hud. Læs mere i artiklen her, som er blevet til på baggrund af henvendelsen fra læseren Jens Andersen. (besvaret 12. maj af Lars Krejberg)

Ann Christensen: Hvor kan man blive antistoftestet? Er det muligt for selvstændige at betale for en test?

 • Man kan blive testet for antistoffer i de hvide testtelte, hvor man også foretager alle andre coronatests. Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyste i sidste uge, at det skulle være blevet muligt fra i går, mandag. Når man bestiller tid til test, kan man vælge, om det er til en "almindelig" test eller en antistoftest.
 • Alle, der generelt bliver testet, kommer med en henvisning fra egen læge. Så jeg vil anbefale, at du taler med din læge om dine muligheder.
 • Det er dog ikke længere bestemte faggrupper, der bliver testet. Alle med symptomer kan blive henvist til en almindelig test, og flere tusinde borgere uden symptomer er ligeledes blevet indkaldt via e-boks, så myndighederne bedre kan kortlægge spredningen af covid-19. (besvaret 12. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

René Dyrehauge: Hvornår åbner ældreområdet op igen? Jeg tænker på dagcentre og genoptræning og så videre.

 • De ældre er ikke dem, der står og har stået først for i regeringens genåbning, da de skal passes ekstra godt på. Artiklen her skitserer overordnet trinnene i genåbningsplanerne indtil videre.
 • Jeg ved ikke, hvilken kommune du har i tankerne, men i hvert fald i Odense Kommune har man åbnet dele af rehabiliterings- og genoptræningsområdet, efter der kom nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Det kan ske at variere fra kommune til kommune, hvilke tilbud der er åbne og hvordan, så det kan være en god idé at rådføre dig i forhold til det konkrete tilbud, du har i tankerne. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger - opdateret 15. maj)

Johannes Larsen: Nu er der kommet lidt fokus på, om corona eventuelt kom til Danmark tidligere end hidtil antaget (27/2-20). Ved svag mistanke (symptomer 19/2-20), vil jeg kunne gøre mig håb om at blive testet?

 • For at kunne blive testet skal du have en henvisning fra din læge. Jeg vil anbefale, at du rådfører dig med din læge om, hvorvidt det er en god idé for dig at blive testet.
 • Lige nu kan alle med symptomer på coronavirus blive henvist til en test. Samtidig fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke i P1-programmet Slotsholmen torsdag, at flere tusinde borgere uden symptomer ville blive indkaldt til en test via e-boks for bedre at kunne kortlægge spredningen af coronavirus i Danmark.
 • Fra i dag, mandag, skal de hvide testtelte ligeledes bruges til at teste for covid-19-antistoffer. Men eksperter er ikke enige om, i hvor lang tid den mulige immunitet overhovedet virker, og hvor let den er at spore gennem de forskellige tests. Så det er ikke sikkert, at man overhovedet vil kunne finde antistoffer i dit blod, hvis det er op imod tre måneder siden, du eventuelt har været smittet med coronavirus. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Alfred: Jeg synes faktisk, at det vil være interessant at vide, hvor mange totalt antal døde der er i første kvartal 2020 uge for uge holdt op mod totalt antal døde gennemsnitligt de foregående fem år.

 • Jeg kan henvise dig til Statens Serum Instituts opgørelser over, hvorvidt coronavirus har ført til flere dødsfald end normalt i Danmark. Fra 1. januar til 26. april 2020 var der i alt 19.359 dødsfald i Danmark, og 428 af dem var relateret til covid-19. Seruminstituttet fortæller, at der i uge 14 og 15 var henholdsvis 17 og 7 flere dødsfald end forventet. Derudover har dødeligheden ligget på et normalt niveau.
 • Der er dog ikke listet tal op for de foregående fem år, men det er muligt at se en graf over antal dødsfald med og uden relation til coronavirus. Det kan du gøre via siden her, hvor du blandt andet også kan læse mere om, hvordan man opgør covid-19's dødelighed.
 • I vores artikel her kan du desuden læse meget mere om, hvad forskellene og lighederne er på corona og influenza, og hvor mange der normalt dør af influenza i løbet af et år. (besvaret 7. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Kristianna: Jeg undrer mig over, at man ikke skal bruge beskyttelsesmasker i det offentlige rum? Det gør man i andre lande. Netop fordi folk ofte ikke ved, at de er syge og derfor er raske smittebærere.

 • Det er rigtigt, at flere europæiske lande har indført obligatorisk mundbund i offentlige transportmidler, og i Tyskland gælder det også i butikkerne, når man handler. Men de danske myndigheder står fast på, at mundbind ikke har nogen bevist effekt. - I den internationale dokumentation er der ikke påvist sikker effekt af mundbind hos personer uden symptomer i det offentlige rum, og der er valgt forskellige strategier i forskellige lande ud fra en lang række hensyn, lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen til avisen. Du kan læse mere om emnet i vores artikel her. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Bente: Skal man bære maske her i Danmark? For jeg har hørt, at man skal.

 • Flere europæiske lande har indført obligatorisk mundbund i offentlige transportmidler, og i Tyskland gælder det også i butikkerne, når man handler. Men de danske myndigheder står fast på, at mundbind ikke har nogen bevist effekt. - I den internationale dokumentation er der ikke påvist sikker effekt af mundbind hos personer uden symptomer i det offentlige rum, og der er valgt forskellige strategier i forskellige lande ud fra en lang række hensyn, lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen til avisen. Du kan læse mere om emnet i vores artikel her. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lone Lyager: Hvorfor må forretninger bruge halvdelen af fortovet til udstilling af deres blomstervarer? Hvis jeg skal overholde afstanden til en modgående, skal en af os ud på gaden, hvor der kører biler med mere.

 • Jeg kan ikke se, at myndighederne skulle have ændret reglerne for, hvor stor en del af fortovet butikker må fylde med udstillinger under coronakrisen. Det er i øvrigt noget, butikkerne selv søger tilladelse til.
 • Hvis man passerer andre på et fortov, vil det dog være svært at holde afstanden på en til to meter, selvom fortovet er frit, ligesom det desværre også kan være andre steder, hvor vi må passere hinanden. Her kan det være en god idé at passere forholdsvis hurtigt eller holde en slags "vigepligt", så en først passerer udstillingen, hvorefter en anden kan komme til.
 • Myndighederne går dog ud fra, at man skal have været tæt sammen i lidt længere tid end få sekunder, før der er en reel smittefare. Du husker måske eksempelvis de første anbefalinger om, at alle, der havde været i rum med en smittet i et kvarter eller mere, skulle i karantæne. Derudover smitter coronavirus oftest ved, at man rører ved overflader eller genstande med virus på. Det er derfor, Sundhedsstyrelsen har ændret retningslinjerne til, at man nu i de fleste tilfælde kan nøjes med at holde en meters afstand til hinanden.
 • Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her.
 • Læs mere om de nye afstandskrav her. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lena Madsen: I butikker oplever jeg, når jeg har betalt lægger den næste kunde sine varer på båndet og før jeg er færdig med at pakke, står den næste kunde helt henne ved mig. Hvad med afstanden?

 • Afstanden anbefales at være på én meter eller mere. Det præciserede Sundhedsstyrelsen på hjemmesiden SST.dk søndag 10. maj. Der er dog tilfælde, hvor afstanden stadig anbefales at være på to meter eller mere, pointeres der på hjemmesiden:
 • ”Sundhedsstyrelsen anbefaler dog fortsat mindst 2 meters afstand i særlige situationer, som fx ved fællessang, råb eller foredrag, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte, eller i mødet med personer, der har øget risiko for alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19, fx ved besøg på plejecentre.”
 • For nyligt spurgte Hanne Jensen fra Agedrup Fyens Stiftstidende, om det er på sin plads at blande sig i andres opførsel i det offentlige rum i coronatiden. Ifølge psykolog Anders Colding-Jørgensen bør man som udgangspunkt have tillid til, at folk overholder reglerne. Du kan læse hele svaret her: (besvaret 11. maj af Rasmus Henriksen)

Lisbet Esmann: Er det forsvarligt, at fire ældre, påpasselige mennesker sidder om et privat bridgebord med cirka 1,3 meter mellem sig?

 • Som udgangspunkt er det ok ifølge myndighedernes anbefalinger, at I mødes i en lille gruppe, hvis I ellers har været påpasselige, ikke har symptomer og overholder retningslinjerne for hygiejne og afstand.
 • Det er korrekt, at der i går aftes kom nye anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om, at man godt må være en meter fra hinanden i det offentlige rum i stedet for to meter. Disse nye anbefalinger gælder dog ikke for risikogrupper. Hvis nogle af deltagerne har en alder, hvor der er større risiko for at blive alvorligt syg med covid-19, bør der stadig være to meters afstand mellem jer. Du kan læse mere her. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Henrik Burkarl Jakobsen: Åbner borgerservice sammen med bibliotekerne?

 • Genåbningen af de to ting sker uafhængigt af hinanden.
 • Borgerservice i de forskellige kommuner har åbent telefonisk. Ønsker man at blive klogere på, hvornår og hvordan man kan møde fysisk op, informerer hver borgerservice på kommunens hjemmeside. Eksempelvis kan man læse på Odense Kommunes hjemmeside: ”Lukningen gælder fra den 12. marts og foreløbig til den 17. maj 2020. Hvis du har et akut behov for hjælp, kan du ringe på tlf. 78 74 88 18 og få hjælp til at bestille en tid.” (besvaret af Rasmus Henriksen 11. maj)

Lis Holm Uth: Jeg er strandet i Australien, men har fået en flybillet hjem den 26. maj. Skal jeg stadig i karantæne? Jeg har været i selvforanstaltet karantæne sammen med min bror herude i snart seks uger.

 • Udenrigsministeriet opfordrer kraftigt til, at du holder dig hjemme i 14 dage, når du kommer hjem fra en privat rejse i udlandet.
 • Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig under transporten fra lufthavnen og til dit hjem, her.
 • Hvis du har et arbejde i sundheds-, ældre- og plejesektoren, hvor du varetager kritiske funktioner, kan du kontakte din arbejdsgiver for at aftale, hvordan du skal vende tilbage til dit job, og om du kan starte umiddelbart efter, du er kommet hjem. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jørgen Nielsen: Vi har et familietræf til pinse (Danninghus). Vi er 34 personer. Der vil være fællesspisning og overnatning. Må vi det? Og kan vi få vores depositum tilbage?

 • Vi har forhørt os hos Tommy Andersen, der ejer Danninghus. Stedet er ikke underlagt forsamlingsforbuddet på 10 personer, ligesom forsamlingshuse heller ikke er det, så I må ifølge lovgivningen godt være de 34 personer, I har planlagt, så længe I overholder myndighedernes retningslinjer for hygiejne og afstand. Det skal dog påpeges, at myndighederne anbefaler, at man begrænser sociale aktiviteter og primært ses med andre i mindre grupper. Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her.
 • Tommy Andersen forklarer desuden, at det er muligt at rykke sin komsammen og bruge det depositum, man har betalt, på en ny dato enten i 2020 eller i 2021. (besvaret 11. maj af Sofie Ejlskov Hugger)
Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce