Annonce
Nyborg

Åbnede gårdbutik i ly af corona: Lokal kok serverer friskbagt surdejsbrød

Bjørn Jacobsen købte for fire år siden gården ved Bovense sammen med sin kæreste, Nini Kirkemoe. Foto: Peter Krogh Frausing
Ordet gårdbutik leder manges tanker hen på salg af kartofler, jordbær og andet frugt og grønt. Sådan forholder det sig ikke helt for gårdbutikken Brugbar i Bovense ved Nyborg, der åbnede i april.

Her kan du først og fremmest købe surdejsbrød. Du kan også købe slagterivarer, og når det er sæson, kan du købe udvalgte grøntsager. Fælles for bagværk og slagterivarer er, at de er fremstillet af lokale råvarer. Grøntsagerne er også dyrket lokalt.

Det lokale afsæt har et særligt fokus for ejeren, Bjørn Jacobsen, der har valgt at starte en gårdbutik midt i coronakrisen.

- Hvorfor har du startet Brugbar?

Annonce

- Jeg er jo uddannet kok og har arbejdet på restaurant i mange år. Jeg har blandt andet været med til at starte Restaurant Aro i Odense. Det har været superfedt, men da vi fik børn, duede det bare ikke med skæve arbejdstider. Derfor skulle jeg finde på noget nyt, hvor jeg stadig kan dyrke min passion for mad. Det er så blevet til en gårdbutik på vores gård her i Bovense, hvor vi sælger brød, lidt slagterivarer og så grøntsager, som vi selv har dyrket. Grøntsagerne er jo sæsonvarer, og vi har bevidst valgt at have et snævert udvalg. Det er blandt andet tomater og courgetter.

Gårdbutikken Brugbar sælger surdejsbrød, rugbrød og boller. Foto: Nini Kirkemoe, Brugbar

- Hvilke værdier bygger butikken på?

- Økologi og bæredygtighed. Det er helt klart omdrejningspunktet. Vi skylder sgu dyrene at behandle dem godt. Dyrevelfærd har ligget mig på sinde i mange år. Det samme gør sig gældende for økologi, som jeg har arbejdet meget med de seneste otte-ni år. Vi står i en situation, hvor vi bliver nødt til at gøre noget anderledes. Bæredygtighed er heldigvis oppe i tiden, og det fokuserer jeg meget på. Vi bruger udelukkende økologiske produkter, og vi er økologisk certificerede. Hvis vi kan skaffe lokale produkter, er det klart at foretrække. De skal bare være økologiske. Bæredygtighed kan hurtigt blive en svær størrelse at arbejde med, hvis man kun ser det store verdensbillede. Vi fokuserer derfor på de enkelte skridt.


Økologi og bæredygtighed. Det er helt klart omdrejningspunktet. Vi skylder sgu dyrene at behandle dem godt.

Bjørn Jacobsen


- Hvorfor sælger Brugbar lige surdejsbrød?

- Haha. Ja, det er jo, fordi jeg er surdejsnørd. Det har jeg været i en del år faktisk. Jeg stødte på bageren Chad Robertson, der arbejdede meget med surdej. Jeg overvejede dengang at tage på kursus hos ham, men så var der andre ting, der trak. Nu har jeg så fundet tid til at genoptage den interesse. Det er først og fremmest surdejen, der interesserer mig. Surdej er jo levende, og det er en fermentering, man laver, når man skaber en surdej. Det tager tid at lave selve surdejen, og det kan jeg rigtig godt lide. Jeg bager også selv brødene og kan derfor følge processen hele vejen. Det er heller ikke noget, der er så meget af på Fyn. Det er måske også årsagen til, at vi er blevet taget vildt godt imod. Vi har haft mange kunder, selvom det jo stadig er corona.

- Apropos corona. Hvorfor har du valgt at åbne en gårdbutik netop nu?

- Ja, det kan du undre dig over, men jeg tror faktisk, det har været en fordel. Nu må du endelig ikke misforstå mig. Corona har været ubeskrivelig hård ved især restaurationsbranchen, som jeg jo kommer fra. Det har bestemt ikke gjort noget godt for spisestederne. En af de få gode ting, der dog er kommet ud af coronakrisen, er, at folk er blevet tvunget til at stoppe op. Mange lever normalt et hektisk liv. Det har måske været medvirkende til, at mange har aflagt vores gårdbutik et besøg, fordi de har haft tiden til det.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce