Annonce
Odense

Åbne Døre: Kunsthåndværkere vil være kendte

Kunsthåndværker-iværksætteren Mette Østman med nogle af sine filtede æbler, som hun blandt andet sælger i museumsbutikken i Møntergården, men hun og andre kunsthåndværkere vil gerne vise deres håndværk frem, og derfor har de arrangeret Åbne Døre. Foto: Nils Svalebøg
Sammen med andre kolleger har filter Mette Østman startet foreningen Åbne Døre, som efter svensk forbillede åbner mere end 20 værksteder for alle interesserede. Første gang i weekenden 12.-13. oktober.

Hvad er meningen med at arrangere Åbne Døre?

- Det gør vi for at vise, at der er kunst og kunsthåndværkere i Odense. At kunstværk produceres her, og at det er levende mennesker, der laver det. Vi kom til at tale om, at kunsthåndværk ikke er til at få øje på i gadebilledet, selv om der er et aktivt kunstnermiljø. Måske er der nogle, der tror, at den kunst, der er i byen, findes i Ny Vestergade, men der er meget andet. Flere af os, der faldt i snak, havde været på kunstrunde i Skåne, hvor vi havde set noget lignende, og så her i foråret etablerede vi foreningen, "Åbne Døre", der nu har godt 25 medlemmer.

Hvad får I ud af det?

- Nu er det første gang, vi prøver med Åbne Døre i Odense, men vi håber, at folk efterfølgende har fundet ud af, at der findes kunsthåndværkere, og at de vil bruge os mere. Vi håber også at have skabt kontakt mellem kunsthåndværkerne, for mange af os kendte jo heller ikke hinanden før. Det er tanken, at Åbne Døre skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, men også i de andre dage i løbet af året må folk - både almindelige mennesker og kunstforeninger - gerne opsøge os og bruge os. Men det ville også være godt, hvis byens museer kunne have interesse i at udvikle nye ting til deres butikker sammen med nogle af de lokale kunsthåndværkere.

Hvorfor har I hidtil været så usynlige?

- Det ved jeg ikke. Måske fordi der ikke længere er så mange små specialforretninger i byen, hvilket måske hænger samme med centrums dyre huslejer. Der har været tilløb til fællessalg - både i basaren og i Pantheonsgade - men det er ofte huslejen, der slår den slags initiativer ned. Nu slår vi på tromme for kunsthåndværk én gang om året.

Hvorfor kan I ikke sælge jeres produkter hver for sig?

- Når man er kunsthåndværker, skal man bruge tid på sit værksted, og det er de færreste, der både kan have værksted og butik. Tidsmæssigt gænger det ikke sammen.

Åbne Døre finder sted lørdag og søndag 12.-13. oktober fra kl. 10-17.

Annonce

Åbne Døre

Deltagerne i Åbne Døre er: Fyns Grafiske Værksted, Dorthe Munk, Gøttsch Keramik, Mona Vander, Karin Nielsen, Filtværket, Narv Aps., Christina James Nielsen, Filtlaboratoriet, Ulla-malerier, John Themsen, Forvandlingens Værksted, Wils Åbent Værksted og Galleri, Lone Borgersen, Mette Thorsen, Galleri Kais, Karen Madsen, Sofus Ryge Keramik, Mette Boe, Birgitte Lykke Madsen, Susanne Kofoed og Galleri Retpen.

Der er flere medlemmer af foreningen, men ikke alle kan være med i weekenden, 12.13. oktober fra klokken 10-17.

www.odenserundt.dk kan man se de forskellige deltagere samt afstand til dem fra hvor, man befinder sig.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce