Annonce
Indland

Åbent brev: 100 læger afkræver svar om OUH's ledelse

På under 24 timer skrev 100 læger under på et åbent brev med fem spørgsmål til regionsrådsformand Stephanie Lose og de andre kandidater til regionsvalget tirsdag. Arkivfoto: Michael Bager

I et åbent brev kræver 100 læger et svar på, om regionrådsformand Stephanie Lose støtter de beslutninger, som OUH's ledelse har taget i forbindelse med Svendborgsagen.

Annonce

Kort før regionsvalget har 100 læger i et åbent brev stillet fem spørgsmål om den politiske opbakning til OUH-ledelsens ageren i Svendborgsagen, hvor en 40-årig læge blev dømt for forsømmelse.

Brevet, der blev bragt i fagbladet Dagens Medicin, er henvendt til regionsrådsformand Stephanie Lose "& Co," som lægerne beder om at få en tilkendegivelse fra inden regionsvalget. I brevet spørger lægerne blandt andet, om der er politisk opbakning til, at OUH's ledelse har bedt overlæge Kristian Rørbæk Madsen om "arbejdsro" efter flere kritiske indlæg om sygehusdirektionen.

- Den udløsende årsag til brevet er den kammeratlige samtale, som Kristian Rørbæk Madsen har været til. Det var der, dråben faldt. Og så fik vi på under 24 samlet 100 læger bag det her skriv, siger underskriver og afdelingslæge Tobias Ramm Eberlein.

Det handler om ytringsfrihed, som politikerne bør værne om, mener han:

- Det er nogle meget grundlæggende rettigheder, der er på spil. Det er min oplevelse, at de klart bliver knægtet i denne her sag.

Lægernes spørgsmål til regionspolitikerne

1. Er der opbakning til, at man ikke valgte at støtte den dømte læge i tiden fra sagen begyndte til i dag - en mulig medvirkende årsag til, at hun i dag ikke kan se sig selv arbejde klinisk længere?

2. Er der opbakning til, at ledelsen i et åbent brev til de ansatte påstod det modsatte (hvad de sidenhen måtte trække i land på)?

3. Er der opbakning til, at ledelsen meldte ud at der var handlet på arbejdsmiljøproblemerne i Svendborg, når det sidenhen har kunnet dokumenteres, at de ikke var løst?

4. Er der opbakning til, at ledelsen fastholder sin tolkning af, at intet i landsrettens dom i Svendborgsagen sætter spørgsmåltegn ved den praksis, der er på alle landets sygehuse, både i forhold til journalføring og opfølgning på ordinationer, uagtet at både lægeforeningen og tusindvis af læger fra hele landet meget højlydt giver udtryk for det modsatte under #detkuhaværetmig?

5. Og er der - sidst, men på ingen måde mindst - opbakning til, at ledelsessystemet på OUH agerer på en måde, der antyder at man - uagtet flotte skåltaler få måneder inden - knægter de ansattes ytringsfrihed, og lad det så bare være forblommet i form af et fromt ønske om "arbejdsro"?

Annonce

En storm af rykkere

Umiddelbart efter, at brevet blev bragt, henvendte flere af medunderskriverne sig til Stephanie Lose på hendes Facebookside med det, som regionsrådsformanden beskrev som "en storm af rykkere". Siden besvarede hun brevet på facebook, hvor hun blandt andet skrev:

- At ledelsen efterfølgende ønsker at drøfte de problemer, en medarbejder ytrer sig om med medarbejderen, anser jeg for helt naturligt og en del af deres opgave, og jeg synes faktisk ikke, at det faktum, at der indkaldes til møde, kan retfærdiggøre, at det omdøbes til en "kammeratlig samtale".

Det svar, synes Tobias Eberlein, ikke er dækkende.

- Det står ikke klart for mig efter hendes svar, om hun mener, at ledelsen har handlet i strid med hendes intentioner om ytringsfrihed, når OUH har bedt om arbejdsro.

Til Fyens Stiftstidende uddyber Stephanie Lose:

- Man må som ledelse aldrig udtrykke sig på en måde, der giver en medarbejder opfattelse af, at man skal lade være med at ytre sig i offentligheden. Man har som offentlig ansat en ret og en pligt til at ytre sig, og det har ledelserne til at søge for, at man som ansat ikke er i tvivl om. I det omfang, lægen har opfattet det på en anden måde, har ledelsen ikke været tydelige nok, og det må de lære af, siger regionsrådsformand, Stephanie Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce