Annonce
Odense

Åbent Arkiv: De passer på Korups historie

John Andersen og Lisbeth Jørgensen er begge født og opvokset i Korup og er særdeles aktive pensionister i lokalsamfundet. Hver torsdag er de på Korup Lokalarkiv. Foto: Kim Rume
Fem frivillige mødes hver torsdag i Korup Lokalarkiv for at arkivere nogle af de mange dokumenter, arkivet har fået foræret. Fire af dem bød lørdag indenfor på Arkivernes Dag, hvor interesserede blandt andet kunne opleve foreningens nye lokaler.

John Andersen husker ikke meget fra sin første skoledag på Korup Skole i 1955. Kun at han skulle sidde helt stille helt oppe ved tavlen og frøken Rasmussen, som småbørnslæreren hed, og at de skulle synge.

Sammen med sine klassekammerater gik han i den første klasse, der havde hele sin skolegang på den nybyggede Korup Skole på Præstevej.

I dag - 65 år senere - kan han byde indenfor i førstelærerboligen ved siden af Korup Skole, hvor Korup Lokalarkiv for nylig er flyttet ind i kælderen. Sammen med tre andre frivillige i Korup-Ubberud Lokalhistoriske Forening holder han åbent hus for alle, der har lyst til at følge med i lokalarkivets arbejde.

Der er sket meget i førstelærerboligen, siden den var hjem for frøken Rasmussen og lærer Møller og hans familie. Og der er sket meget for Korup i det hele taget siden dengang, ved John Andersen, der har boet her hele sit liv.

Det samme har Lisbeth Jørgensen, og hun husker blandt andet, hvor spændende det var at skulle cykle ned til den nye fine skole, der havde en hel gang med klasseværelser, lærerværelse og gymnastiksal, mens det er den syngende lussing, John Andersen senere fik af frøken Rasmussen, der sidder bedst fast i hans hukommelse.

Tilsammen har de to en stor viden om Korup og omegn, der i deres levetid er gået fra at være et landsogn med spredte landbrug langs Rugård Landevej (Rugårdsvej i dag. red) til moderne forstad med store parcelhuskvarterer.

Hvis man hertil lægger alt, hvad der kan støves op af arkivalier i det lokalhistoriske arkiv på Præstevej, så har man formentlig samlet næsten alt, hvad der er værd at vide om Korup.

Annonce

Her er de lokalhistoriske arkiver

De fleste lokalhistoriske arkiver har åbent en til to gange om måneden og efter aftale. På www.historienshus.dk kan man finde alle oplysninger om åbningstider og telefonnumre.

Agedrup Sogns Lokalarkiv

Brolandvej 16 (indgang ved hallen), 5320 Agedrup

Allesø-Broby-Næsby Lokalarkiv

Skolevej 9, 5270 Odense N

Bellinge Lokalhistoriske Arkiv

Bellinge Sognehus, Kirkelundvej 18A, 5250 Odense SV

Dalum-Hjallese Lokalarkiv

Bøgedalvænget 4, 5250 Odense SV

Lokalhistorisk Arkiv i Fangel

Langekærvej 6, Fangel, 5260 Odense S

Lokalhistorisk Arkiv for Fraugde Sogn

Adresse: Tingkærskolen, Ørbækvej 701, 5220 Odense SØ

Højby Lokalhistoriske Arkiv

Højbyvej 66, Højby, 5260 Odense S


Korup Lokalarkiv

Korup Skole, Præstevej 2, 5210 Odense NV

Lumby Sogns Lokalhistoriske Arkiv

H.C. Lumbyes Vej 9.c, Lumby, 5270 Odense N

Paarup Lokalhistoriske Arkiv

Havrevænget 2, Tarup, 5210 Odense NV

Sanderum og omegns lokalhistoriske forening og arkiv

Sanderumskolen, Mågebakken, 5250 Odense SV

Seden Sogns Lokalhistoriske Arkiv

Krogsløkkeparken 4, 5240 Odense NØ

Stenløse Sogns Lokalhistoriske Arkiv

Skt. Klemensskolen, Dahlsvej 1, 5260 Odense S

Ubberud Lokalarkiv

Ubberudvej 30, St. Ubberud, 5491 Blommenslyst

Aasum Sogns Lokalhistoriske Arkiv

Adresse: Ryttervejen 2, Aasum, 5240 Odense NØ

God plads i kælderen

Det er især den megen plads i kælderen, som de frivillige i Korup Lokalarkiv er godt tilfredse med, og at de hertil har fået et kontor i stueetagen, hvor de kan sidde og arkivere ting på hver sin computer.

I kælderen er der bygget reoler til de mange dokumenter, der fortæller om områdets historie. Det er billeder, protokoller, albummer, skudsmålsbøger og meget mere.

John Andersen og Lisbeth Jørgensen kan godt lide at arbejde med Korups historie.

- Det er både det sociale og historiske ved arbejdet her. Jeg bilder mig for eksempel ind, at nekrologer bliver mere interessante, hvis man kender folk, og det er jo lidt på samme måde med arkivet. Korup er ikke noget særligt på den måde, men det er jo særligt for os, der bor her, forklarer John Andersen.

De frivillige har lagt gamle skatteregnskaber frem fra forrige århundrede, referater fra brugsforeningens generalforsamling i 1977 og et lille skrift, "Skriftlige råd og formaninger til sand gudfrygtigheds fremme," fra 1825 som eksempler på, hvad arkiverne gemmer, og i løbet de første timer kommer der en håndfuld gæster og kigger indenfor.

Det er ellers ikke mange, der kommer i åbningstiden hver torsdag, fortæller Lisbeth Jørgensen, for en del materiale findes på nettet.

- Det gør ikke så meget, for vi har egentlig nok at gøre med at føre forskellige former for materiale til bogs. Og der kommer mange til vores generalforsamling, hvor vi altid har et foredrag eller andet, der kan lokke. Det er vi da stolte af, tilføjer Lisbeth Jørgensen.

Det koster kun 75 kroner om året per husstand at være medlem af Korup-Ubberud Lokalhistoriske Forening. Foreningen har godt 350 medlemmer, men håbet er, at lørdagens åbent arkiv vil lokke lidt flere fra lokalområdet til at tegne et medlemskab.

Helge Green er foreningens it-specialist, og passer hjemmesiden. Her er han sammen med Lisbeth Jørgensen. Foto: Kim Rune
De aktive på Korup Lokalarkiv måtte holde åbent hus uden deres Leder Freddie Westergaard. Fra venstre er det John Andersen, Helge Green og Lisbeth Jørgensen. Foto: Kim Rune
På Arkivernes Dag benytter Korup Lokal Arkiv lejligheden til at vise nye lokaler frem. Det er i førstelærerboligen ved Korup Skole. .Foto: Kim Rune
På Arkivernes Dag benytter Korup Lokal Arkiv lejligheden til at vise nye lokaler frem. Det er i førstelærerboligen ved Korup Skole. Fra venstre er det John Andersen, Helge Green og Lisbeth Jørgensen. Foto: Kim Rune
På Arkivernes Dag benytter Korup Lokal Arkiv lejligheden til at vise nye lokaler frem. Det er i førstelærerboligen ved Korup Skole. .Foto: Kim Rune
De frivillige fra Korup Lokal Arkiv har lagt lidt forskelligt frem til gæsterne, som de kan dykke ned i. Foreningen benytter desuden den landsdækkende begivenhed Arkivernes Dag til at vise nye lokaler frem i førstelærerboligen ved Korup Skole. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Vindue knust: Hærværk på Ebberup Skole

Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce