Annonce
Odense

Åben strid om vinbar under HCA Festivals: Odense Aafart har fået nok af Odense Kommune

Morten Skytte fra Odense Aafart giver på Facebook frit løb for længere tids opsparet frustration over Odense Kommunes måde at agere på. Foto: Nils Svalebøg
I et langt opslag på Facebook langer Morten Skytte, ejer af Odense Aafart, hårdt ud efter Odense Kommunes embedsfolk. De går i små sko og har en hård retorik, mener han. - Truslen om lukning spøger konstant, skriver Morten Skytte og advarer også om, det kan blive nødvendigt at flytte bådene til en anden by.

HCA Festivals eller ej - eventyrlig er ikke just den rette betegnelse for stemningen mellem ejeren af Odense Aafart, Morten Skytte, og Odense Kommune her i festivalugen.

På Facebook langer Skytte onsdag morgen i et langt opslag kraftigt ud efter Odense Kommune, som, mener han, behandler Odense Aafart, der gennem 137 år har sejlet på Odens Å, dårligt og med en unødvendig hård tone.

"Der er ikke noget med at komme forbi og tale eller lige ringe op og høre, hvad der foregår. Altid med trusler om bål og brand, hvis ikke vi makker ret", skriver Morten Skytte, der længes efter sådan, som det var, da han startede i Odense Aafart i 2001.

"Borgmesteren hed Anker (Boye, red.) og kom forbi hvert forår og spurgte ind til, om byens eneste ikke-støttede turistattraktion havde det godt. I dag er det en helt anden retorik, og truslen om lukning spøger konstant".

Annonce
Morten Skytte begyndte i Odense Aafart i 2001. Dengang var samspillet med Odense Kommune langt bedre end i dag, mener han. Foto: Nils Svalebøg

Kræver vinbar lukket

Helt aktuelt er den berømte dråbe, der har fået Morten Skytte til tasterne for åbent at lufte sin frustration over Odense Kommune, at By- og Kulturforvaltningen har krævet lukning af den vinbar, han i anledning af HCA Festivals har indrettet på en af turbådene.

Odense Aafart har godt nok alkoholbevilling til klokken to om natten, og Morten Skytte har tidligere år lavet en vinbar. Men han bliver nu mødt med det argument, oplyser han, at alkoholbevillingen kun gælder, når turbådene sejler, men ikke når de ligger stille, som båden med vinbaren gør. Derfor kræver kommunen vinbaren fjernet øjeblikkeligt.

Også en landgangspram, der giver adgang til båden med vinbaren, fordi bådens normale anløbsplads er spærret af under HCA Festivals, kræver kommunens embedsfolk fjernet.

Ifølge Morten Skytte lyder det påbud, han har modtaget, sådan her:

"Kære Morten, Da vi dags dato har konstateret, at du uberettiget har lavet en landgangsbro til en af dine både, der er blevet forvandlet til vinbar, ser vi os desværre nødsaget til at bede dig afmontere/fjerne begge dele STRAKS og uden ophold."

Det fremgår også af kommunens skrivelse, at såfremt det ikke er sket senest onsdag klokken 13, så vil By- og Kulturforvaltningen få det gjort for Odense Aafarts regning.

Avisen har onsdag, efter Facebook-opslaget blev lagt ud, spurgt Morten Skytte, hvorvidt han har tænkt sig at rette ind.

Han oplyser, at landsgangsbroen er fjernet, men at vinbaren ikke bliver pillet ned. I stedet vil han nu - fremfor for at lade båden ligge stille - sejle ture, så Odense Aafart på den måde lever op til kommunens krav.

Kan ende med flytning

Ifølge Morten Skytte er kravet om nedtagning af vinbaren dog blot et ud af mange problemer, der gennem flere år været i samarbejdet med Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning.

- Det kulminerede ved den seneste kontraktforhandling i maj måned for to år siden, hvor jeg fik en pistol for panden og besked på, at "nu skriver du under her, ellers lukker jeg dig på fredag".

Hvem sagde sådan?

- Medarbejderen fra Odense Kommune, som stod for den kontraktforhandling.

Vilkårene for at sejle på åen er også blevet forværret, fortæller han. Igennem alle årene, siger Morten Skytte, har Odense Kommune påtaget sig ansvaret for at holde åen åben for sejlads, også når det gjaldt tilsanding ved Fruens Bøge, som kan medføre for lav vanddybde til, at turbådene kan sejle.

Men i år har kommunen lagt ansvaret for at fjerne tilsanding over til Odense Aafart selv.

- Samtidig kræver man, at arbejdet skal udføres på en helt bestemt måde. Så det koster mellem 200.000 og 400.000 kroner, siger Morten Skytte, der i 2018-regnskabet kunne registrere et overskud i Odense Aafart på cirka 850.000 kroner.

- Men det var også helt ekstraordinært på grund af den varme sommer. Sådan et overskud har vi aldrig haft før, og det får vi næppe heller igen. Jeg kan allerede nu sige, at i år bliver det slet ikke noget, der minder om det, siger han.

Aafart-indehaveren mener, at tiden er kommet til, at Odense Kommune nu må gøre op med sig selv, om man ønsker at bevare Odense Aafart eller lukke ned efter 137 år med turbådssejlads op og ned ad åen.

- Det, jeg har behov for nu, er, at der kommer nogle øjne på det her. At politikere og andre kan se, hvordan man opfører sig over for Aafarten. Skal vi jages ud af byen? Er det, hvad man ønsker?

Morten Skytte fastslår, at han er klar til at flytte sine både og virksomhed til en anden by, hvis problemerne fortsætter.

Er det alvorligt ment?

- Ja, det kan jeg garantere dig.

Hvor kan du flytte hen?

- Du får mig ikke til at fortælle, hvem jeg snakker med.

Ikke så mange byer har åer?

- Nej. Men de (bådene, red.) kan også godt sejle andre steder end på åer, hvis det skal være.

Se Morten Skyttes Facebook-opslag lige her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce