Annonce
forside

Åben dialog er blevet en del af hverdagen

Grethe Thygesen stiftede bekendtskab med behandlingsformen Åben Dialog i Tromsø i Norge for 20 år siden. Arkivfoto: Laust Jordal
Annonce

Svendborg: Hun blev helt rørt, da Fyns Amts Avis for et år siden talte med hende om de tre millioner kroner, som Psykiatrisk Afdeling på Svendborg Sygehus dengang netop havde fået af A.P. Møller Fonden.

Og hun bliver det igen nu et år senere.

- Ja, nu kan jeg mærke det igen, siger overlæge Grethe Thygesen.

Hun er kvinden, der i 2006 introducerede behandlingsformen åben dialog på afdelingen og siden har arbejdet for at gøre den til et fast blad i viften af behandlingstilbud på lige fod med de mere konventionelle behandlingstilbud.

- Det er jo på en eller anden måde uvirkeligt. Og en stor glæde. Det er jo ikke for min skyld. Det er fordi, det er en måde at arbejde på, som er så givende, siger Grethe Thygesen.

De tre millioner kroner blev givet, for, at afdelingen kunne starte sin egen miniuddannelse i åben dialog - en behandlingsform, der inddrager patientens netværk, og lader patienten og patientens pårørende sætte dagsordenen sammen med personalet.

Pengene har bidraget til, at en tredjedel af afdelingens personalestab er uddannet i behandlingformen, og flere er på vej.

Det er at mærke i hverdagen nu.

- Vi har flere og flere af de her samtaler, og det er blevet en fast integreret del af vores hverdag på lige fod med andre behandlingstilbud. Det er virkelig sådan en oplevelse af en kulturforandringsproces, der er i gang. Det er enormt stort, siger overlægen.

Hun glæder sig også over, at der blandt personalet med kendskab til åben dialog er tidligere patienter som Bente Vester.

- De er så værdifulde. De kan hjælpe os med ikke at miste fokus på det, der er det vigtige for patienten og de pårørende. Vi læger skal passe på, vi ikke gør os til eksperter. Det skal vi være nogle gange, men vi skal ikke gøre os til eksperter på patienternes liv, som vi ikke ved noget om. Vi kan nemt komme til at drage forkerte konklusioner, siger hun.

Om to år er der ikke flere penge til miniuddannelsen. Men Grethe Thygesen håber, afdelingen kan nå at rejse nye penge inden da.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce